Acasă Economic-Financiar Exporturile de ovine in Uniunea Europeana se liberalizeaza

Exporturile de ovine in Uniunea Europeana se liberalizeaza

DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeana va -absorbi- mai mult de jumatate din exporturile romanesti de ovine vii, ca urmare a liberalizarii exporturilor romanesti catre tarile UE incepand de marti, 1 aprilie 2003, data la care intra in vigoare Protocolul Aditional la Acordul European.

Romania exporta in principal miei si berbecuti (ponderea acestora a fost de doua treimi in 2002), dar si ovine adulte. Pietele traditionale pentru export de ovine vii ale Romaniei sunt Italia, Grecia, Franta, Croatia, Ungaria, precum si tari din Orientul Mijlociu (Siria, Iordania, Liban).

Daca in prima parte a acestui an ponderea exporturilor a a avut-o Siria (67% dintr-un total de 3.000 de tone, centrul de greutate se va deplasa spre tarile europene atat din cauzele de mai sus, cat mai ales a faptului ca in aceasta perioada creste vertiginos exportul de miei, data fiind apropierea sarbatorilor de Pasti. De asemenea, pe baza Acordurilor de Comert Liber incheiate de Romania la sfarsitul anului 2002, a fost imbunatatit accesul pentru ovinele vii romanesti pe pietele din Bosnia-Hetegovina, Serbia si Muntenegru, prin eliminarea taxelor vamale de import pentru cantitati nelimitate, manifestandu-se o cerere sustinuta de marfa din Romania. Exceptie face Croatia, unde scutirea de taxe vamale de import se face numai in limita unei cantitati de 1.200 de tone.

Exportul de ovine vii detine o pondere extrem de importanta din punct de vedere al contributiei in volumul total al exportului Romaniei, aproximativ 13%. Anul trecut, Romania a exportat 37,1 mii tone de ovine vii (cu 5% mai mult decat in anul 2001), 48% din acestea fiind directionate spre tarile Uniunii Europene, 22% spre Croatia, Ungaria si Bosnia-Hertegovina, restul fiind indreptate spre tarile din Orientul Mijlociu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.