Acasă Economic-Financiar Fiecare român a consumat lunar 28 GB

Fiecare român a consumat lunar 28 GB

DISTRIBUIȚI

Fiecare român a consumat lunar 28 GB de trafic internet

În medie, un român a consumat lunar 26 GB prin internetul fix şi 2,3 GB prin internetul mobil. În primul semestru al acestui an, traficul mediu lunar per locuitor a crescut cu 15% în cazul internetului fix, însă cel de internet mobil a înregistrat o creştere spectaculoasă de 49% per locuitor.

Internet mobil

Datele prelucrate de ANCOM pentru prima jumătate a anului 2018 arată că numărul conexiunilor 4G a crescut în continuare cu un ritm susţinut, de 12%, ajungând la aproape 9 milioane. Astfel, conexiunile 4G reprezintă 46% din numărul total de conexiuni la internet mobil, iar 39% sunt conexiuni 3G, ponderea conexiunilor de mare viteză ajungând la 85% din totalul de 19,3 milioane conexiuni de internet mobil.

Traficul total de internet mobil a crescut cu 48% în primele şase luni ale acestui an, ajungând la 0,26 milioane TB, ceea ce înseamnă că traficul mediu lunar de internet mobil per locuitor a fost de 2,3 GB.

În funcţie de numărul de conexiuni active la internet mobil la jumătatea anului 2018, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 38%, principalul competitor 24%, următorul competitor 19%, ceilalţi furnizori însumând 19%.

Internet fix
Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,9 milioane la jumătatea anului 2018, înregistrând o creştere semestrială cu 3,6%.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării era de 60% la nivel naţional, respectiv de 72% în mediul urban şi de 43% în mediul rural. Decalajul dintre urban şi rural continuă să se reducă: numărul de conexiuni de internet fix din mediul rural a depăşit 1,5 milioane, înregistrând un ritm de creştere de 8% pentru al doilea semestru consecutiv. Circa o treime dintre conexiunile din rural permit viteze de peste 100 Mbps, în creştere cu 32% în prima jumătate a anului 2018.

La nivel naţional, ponderea conexiunilor de foarte mare viteză (cel puţin 100Mbps) a ajuns la 66%, în principal datorită extinderii reţelelor de fibră optică, care ajung tot mai aproape de locaţia utilizatorilor finali. De altfel, 58% dintre conexiunile de internet fix sunt realizate prin FTTH sau FTTB.

În prima jumătate a anului 2018, traficul total de internet fix a fost de 3 milioane de TB (+14%), astfel că fiecare locuitor a consumat un trafic mediu lunar de internet fix de fost de 26 GB.

În funcţie de numărul de conexiuni la internet fix la sfârşitul primului semestru al anului 2018, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 49%, principalul competitor 24%, următorul competitor 13%, ceilalţi furnizori însumând 14%.

Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru primul semestru al anului 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 şi va fi disponibil în curând pe www.ancom.org.ro.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din Romania, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente in infrastructura şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie şi internet, intraţi pe www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.