Home Economic-Financiar Leul nou, dupa chipul si asemanarea vechilor bancnote

Leul nou, dupa chipul si asemanarea vechilor bancnote

DISTRIBUIŢI

Pentru a evita posibilele confuzii intre bancnotele actuale si cele ce vor intra in circulatie de la 1 iulie 2005, intrucat seamana din punct de vedere grafic, leul nou difera ca dimensiuni, fiind adaptat, din acest punct de vedere, bancnotelor euro. In schimb, monedele (50, 10 si 5 bani, respectiv 1 ban) difera ca dimensiuni, atat fata de moneda euro, cat si fata de subunitatile acesteia, -pentru a se evita utilizarea frauduloasa a noilor monede la automatele din zona euro-, a explicat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in deschiderea conferintei de lansare a noilor bancnote si monede.


Bancnotele noi, ale leului denominat, prezinta aceleasi portrete aflate pe actualii bani si, in linii generale, fondul color folosit in prezent, cu exceptia celei de 500 de lei, care va prezenta portretul lui Mihai Eminescu. Aceasta din urma nu are echivalent actual (ca valoare actuala ar fi de cinci milioane de lei) si va avea fondul alb.


-Am avut in vedere pastrarea actualei structuri de cupiuri. Pentru a evita confuziile, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa foloseasca aceleasi portrete si aproximativ acelasi fond color-, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Leul denominat are pretentii de bancnota

Potrivit lui Isarescu, decizia de introducere a leului nou sub forma de bancnota a avut in vedere puterea de cumparare din Romania comparativ cu cea din tarile Uniunii Europene. -Cu un leu se cumpara, in Romania, aproximativ doua paini, in timp ce in Uniunea Europeana doua paini costa cinci euro, respectiv cea mai mica bancnota din spatiul comunitar-, a spus guvernatorul BNR. Noua bancnota de 1 leu va avea pe avers portretul lui Nicolae Iorga, iar pe revers Catedrala Episcopala a Argesului. Dimensiunea va fi identica cu cea a bancnotei de 5 euro.

Enescu, Grigorescu, Vlaicu si Caragiale nu-si schimba valoarea

George Enescu va figura pe bancnota de cinci lei, iar fondul color este lila-violet, asemanator cu actualul cupiu de 50.000 de lei. Pe revers este prezentat Ateneul Roman. Cupiul de 10 lei, echivalentul a 100.000 lei vechi, pastreaza portretul lui Nicolae Grigorescu. Bancnotele noi de 50 lei si 100 lei (echivalentul a 500.000 de lei, respectiv 1.000.000 de lei vechi) vor prezenta, in continuare, imaginea lui Aurel Vlaicu si cea a lui Ion Luca Caragiale. Acestea au elemente de siguranta destinate publicului mai numeroase decat in cazul cupiurilor cu valoare mai mica. Este vorba de filigran, fereastra transparenta fata/verso, cerneala care isi schimba culoarea in functie de iluminare, iar cupiul de 100 de lei are si o imagine latenta.

Eminescu revine in forta

Pentru noua bancnota, care nu are corespondent in actuala structura de cupiuri – 500 lei noi, Consiliul de Administratie al BNR a decis tiparirea portretului poetului national Mihai Eminescu (care mai aparuse pe bancnotele de 1.000 lei, in emisiunea monetara din anul 1992). Pe revers se gaseste un numar din ziarul -Timpul-, cladirea Bibliotecii Universitare din Iasi si un tei. Printre elementele de siguranta figureaza o fereastra transparenta in forma de clepsidra, filigran, banda aurie si element de siguranta de suprapunere fata/verso.

Aliaje greu de contrafacut pentru monedele RON

In ceea ce priveste monedele metalice, Isarescu a explicat ca s-a renuntat la aliajele slabe, respectiv aluminiu. De asemenea, BNR a decis ca dimensiunile sa fie direct proportionale cu valoarea monedelor. Noul ban va fi realizat din otel placat cu alama, va avea cant neted si culoare galbena. Moneda de 5 bani este din otel placat cu cupru, cant zimtat si culoarea rosie. Cupiul de 10 bani este tot din otel, placat cu nichel, va avea trei grupuri de zimti pe cant si culoarea alba. Cea mai mare moneda va fi de 50 de bani si va fi realizata din alama, avand o culoare galben deschis. Principalul element de siguranta impotriva falsificarii il reprezinta, potrivit guvernatorului BNR, aliajele metalelor din care sunt facute noile monede. Acestea sunt apropiate, ca dimensiune, de subdiviziunile euro, insa nu sunt identice, pentru a nu putea fi folosite fraudulos la automatele din tarile Uniunii Europene.

In fine, Mugur Isarescu s-a aratat sigur ca parlamentul va aproba propunerea BNR ca preschimbarea vechilor monede, dupa pierderea puterii circulatorii din 31 decembrie 2006, sa se faca pe termen nelimitat.

Isarescu: -Ne despartim de o perioada nefericita-

Lansarea noilor bancnote si monede reprezentand valorile leului denominat este caracterizata de catre guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, ca fiind echivalenta cu intrarea intr-o noua era. Evenimentul -marcheaza despartirea de o perioada nefericita din istoria economica recenta a Romaniei, cand am avut inflatie si tot felul de neplaceri-, a spus Mugur Isarescu. El a anuntat, totodata, intrarea intr-o noua etapa a campaniei de informare publica privind leul nou, avand drept mesaj central: -De la 1 iulie, totul se simplifica-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.