Home Economic-Financiar Retaileri fac presiuni pentru eludarea Codului de Bune Practici

Retaileri fac presiuni pentru eludarea Codului de Bune Practici

DISTRIBUIŢI

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui, APRIL, susține că, potrivit Codului de Bune Practici, contractele cu furnizorii trebuie modificate cel târziu până la 16 ianuarie 2010, dar din informațiile pe care asociația le are de la membrii săi, unii retaileri fac presiuni pentru eludarea legii.
„În urmă cu doi ani, Asociația Patronală Română din Industria Laptelui – APRIL a demarat alături de organizațiile de reprezentare a sectoarelor carne, panificație și vin demersul de legiferare a activităților de comercializarea produselor alimentare. Acest demers a fost fructificat prin publicarea în Monitorul Oficial a legii 321/2009, conform căreia toate tipurile de comercianți au obligația de a modifica contractele cu furnizorii până cel târziu la data de 16 ianuarie 2010, pornind de la principiile pe care legea amintită le impune. Ca urmare a informațiilor pe care APRIL le-a primit de la membrii săi, există foarte multe presiuni de eludare a legii, din partea companiilor reprezentate de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România – AMRCR“, arată asociația, într-un comunicat dat publicității ieri.
Pe baza informațiilor primite de la procesatorii de lapte, APRIL a trimis o scrisoare către AMRCR, prin care își exprimă indignarea pentru încercările de intimidare a procesatorilor români și pentru demascarea practicilor ilegale de impunere a unor discounturi suplimentare care nu au niciun fundament economic.
Cu această ocazie APRIL a transmis recomandarea făcută membrilor săi, de a refuza să acorde, în cadrul așa-numitelor negocieri, un discount suplimentar sau o valoare mai mare a discountului.
Din punctul de vedere al APRIL, refuzul acordării unor discounturi suplimentare are în sine un demers economic motivat de scăderea veniturilor procesatorilor de lapte ca urmare a creșterii costurilor de producție (eliminarea subvențiilor din sectorul de creștere a vacilor de lapte, creșterea accizelor pentru carburanți, electricitate și gaze creșterea costurilor ambalajelor), deprecierea continuă a cursului valutar, precum și creșterea costurilor creditelor pe care procesatorii le contractează pentru efectuarea de investiții și pentru activitatea curentă.
„Pornind de la faptul că România deține cea mai scăzută valoare a consumului pe cap de locuitor, în comparație cu media europeană, credem că practicile de acest fel ale comercianților pot avea consecințe devastatoare în principal asupra volumului de vânzări, dar și asupra prețului produselor aflate la raft“, menționează APRIL.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.