Acasă Economic-Financiar SNTR, misiune imposibila pentru APAPS

SNTR, misiune imposibila pentru APAPS

DISTRIBUIȚI

Trecerea pachetului de actiuni ale statului la SNTR, din administrarea Agentiei Domeniilor Statului in cea a APAPS, a derutat, in mare masura, mass-media si nu numai, speculatii facute mai ales pe seama cunoscutei amicitii dintre omul de afaceri Ioan Niculae si Ovidiu Musetescu. -Surse apropiate executivului considera ca transferul SNTR de la MAAP in ograda APAPS are si alte conotatii. Astfel, in timp ce cu ministrul Ilie Sarbu se afla in relatii <destul de reci>, cu seful APAPS, Ovidiu Musetescu, patronul Ioan Niculae se afla de multa vreme in <relatii de amicitie>- a insinuat presa, imediat dupa ce guvernul a anuntat -transferul-. Pe de alta parte, nu putine sunt vocile care, departe de a pune la indoiala de la inceput buna-credinta a institutiei conduse de ministrul Musetescu, considera ca experienta dobandita de specialistii din cadrul APAPS ii va impiedica sa dea in gropile in care au cazut functionarii ADS. Unele, de-a dreptul penale, fac obiectul unor controale de fond ale Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Altele, poate tot de natura penala, au ramas neinvestigate de organele abilitate, in ciuda repetatelor semnale lansate de -Curentul-.


Astfel incat ne facem datoria de a reitera APAPS si nu numai doar cateva probleme ce ar trebui verificate si solutionate, mai ales ca APAPS urmeaza sa vanda participatia statului la -Tutunul Romanesc-.

– In primul rand, SNTR a fost preluata de Ioan Niculae, prin intermediul InterAgro, pe baza unui calcul la care Ministerul Agriculturii a consimtit -in mod fraudulos-. -Curentul- a facut dovada, de mai bine de o luna, a jefuirii banului public, in favoarea InterAgro SA, cu consimtamantul (complicitatea?) unor institutii oficiale ale statului, dar cum am semnalat, nimeni nu s-a obosit sa ia atitudine fata de faptul ca Ministerul Agriculturii a acceptat sa plateasca firmei lui Niculae o -camata- de peste 100%. Reamintim ca statul a fost scos dator, in conditiile de mai sus, cu o -dobanda- de 209 miliarde de lei, aferenta unei datorii catre InterAgro de 203 miliarde de lei.

O alta mare problema o reprezinta majorarea capitalului social, decisa la data de 27 mai 2002, cand unul dintre actionarii semnificativi ai SNTR, in speta Agentia Domeniilor Statului, a aportat la capitalul social al -Tutunului Romanesc- o serie de terenuri apartinand statului, parte dintre acestea fiind insa mult subevaluate. -Curentul- a semnalat ca nici unul dintre cele 20 de terenuri care au intrat in capitalul social al Societatii Nationale -Tutunul Romanesc-, la data de 27 mai a anului trecut, nu a fost adus la valoarea anului 2002 (noua dintre acestea fiind -uitate- la banii din 1994, restul de 11 – in 1998. Fara aceasta -inginerie-, statul, prin ADS, ar fi devenit actionar majoritar, terenurile valorand cu mult peste 150 miliarde de -lei 2002-, fata de 38 de miliarde, cu cat au fost incluse in capitalul social. Mai mult, mandatul de reprezentare al imputernicitului ADS in Adunarea Generala Extraordinara a Societatii Nationale -Tutunul Romanesc- (SNTR) este -infestat- cu nereguli si nelegalitati, semnificativa fiind -motivarea- mandatului cu o hotarare a Consiliului de Administratie al ADS, care prevedea nu acordarea, ci tocmai amanarea acordarii mandatului in cauza. Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, a promis ca va merge pana la capat cu ancheta in acest caz, implicit cu evaluarea corecta a terenurilor. Ramane de vazut cat de importanta sau de relevanta va ramane opinia acestuia, mai ales in contextul trecerii administrarii actiunilor statului in curtea lui Ovidiu Musetescu. La care se adauga datoria -istorica- a distribuitorului de tigarete Interaction (actionar majoritar – Ioan Niculae) catre SNTR. Surse din cadrul societatii ne-au informat ca aceasta depasea, saptamana trecuta, 90 miliarde de lei. Efortul nostru de a o contacta ieri pe Tudora Lupa, directorul general al SNTR, pentru a ne confirma sau infirma suma de mai sus au ramas fara rezultat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.