Acasă Educație Asistenții medicali se îmbulzesc la facultăți pentru 45 de euro în plus...

Asistenții medicali se îmbulzesc la facultăți pentru 45 de euro în plus la salariu

DISTRIBUIȚI

La ora actuală, din cauza salariilor mici și a condițiilor nefavorabile de muncă, peste 10.000 de persoane care au terminat o formă de învățământ de profil sanitar nu profesează ca asistenți, ci au preferat să muncească în alte domenii. În plus, numai anul trecut, peste 3.000 de asistenți au plecat să lucreze în străinătate, pentru salarii mult mai mari decât cele din România. Acesta ar fi principalul motiv pentru care asistenți medicali cu 15 ani de practică în domeniu se înscriu la facultățile de asistenți medicali. Numai că, în schimbul unei diplome de studii superioare, ei obțin 45 de euro în plus la salariu.

Învățământul superior destinat pregătirii asistenților medicali a fost înființat în anul 2005. Inițial, durata studiilor era de trei ani, însă, începând din 2006, aceasta a fost prelungită la patru ani. Orice ablsovent de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, se poate înscrie pentru a urma cursurile școlii sanitare. După terminarea cursurilor, absolvenții se pot angaja într-o unitate sanitară, unde profesează timp de șase luni, ceva asemănător cu stagiatura. După cele șase luni, reprezentanți ai departamentului de resurse umane îi evaluează, sub forma unui examen, care este de fapt o formalitate.

Din acest motiv se constată în ultima vreme că este o bătălie pentru un loc într-o astfel de școală. Toate aceste eforturi pentru numai 150 de lei în plus la salariu. Majoritatea celor care se înscriu la facultățile de asistenți medicali au deja până la 15 ani de practică în domeniu și vor o diplomă de studii superioare, pentru a obține 150 de lei în plus la salariu, potrivit Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România. În opinia specialiștilor, aceste facultăți sunt o mașinărie de făcut bani și reprezintă doar o formalitate pentru a obține o diplomă. Cele mai multe facultăți de acest profil sunt particulare, un an de studiu costă 3.400 de lei și cei mai mulți dintre studenți sunt asistenți care au deja 10-15 ani vechime. Specialiștii din domeniu sunt de părere că pentru cei care urmează aceste cursuri este o pierdere de timp și o sustragere a forței de muncă, în condițiile în care cei cu vechime au trecut deja prin materiile care se predau în timpul facultății. O astfel de facultate, care însă nu percepe taxă, funcționează în București, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila", și are aproximativ 150 de locuri. La Arad, în cadrul Universității de Vest "Vasile Goldiș", există o altă facultate de asistenți medicali, care are și o filială cu 300 de locuri în București. Alte facultăți de asistenți medicali sunt în Iași, Sibiu și Constanța. Alternativa la Facultatea de Asistenți Medicali este Școala Postliceală Sanitară, care durează trei ani. În România lucrează peste 130.000 de asistenți medicali, însă, pentru a acoperi necesarul în întreaga țară, ar fi nevoie de aproximativ 200.000, potrivit ultimelor statistici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.