Home Educație Cum se poate frauda Capacitatea sau Bacalaureatul?

Cum se poate frauda Capacitatea sau Bacalaureatul?

DISTRIBUIŢI

Multe cadre didactice sunt de acord ca orice examen se poate frauda daca familia elevului care va fi favorizat la note are cunostinte in randul profesorilor. Pentru a frauda un examen national, se pune in miscare o intreaga retea. Pentru marirea unei note la examen, parintii trebuie sa aiba relatii si bani, preturile pe bursa neagra a fraudei la examen ajungand uneori la cateva sute de dolari.

Desi au fost semnalate zeci de cazuri dubioase de mariri spectaculoase de note ale elevilor sau cadrelor didactice, pana acum nu a fost gasit nici un vinovat. Asta pentru ca, pe de o parte, este destul de greu de dovedit ca profesorul a contribuit in mod intentionat la marirea notei, iar pe de alta parte nici nu a existat un interes de a-i -prinde- pe profesorii care fraudeaza examenul, mai ales ca multi dintre ei sunt fie foarte pilosi, fie au ajutat pe copilul unei personalitati care, in schimbul serviciului, ii ofera protectie si pentru celelalte matrapazlacuri.

O intreaga retea implicata in fraudarea unui examen

Pentru cei care se afla in afara sistemului de invatamant este foarte greu de inteles cum se pot face aceste afaceri ale notelor. Desi majoritatea sunt convinsi ca la toate examenele se fac aranjamente, parintii si elevii nu isi pot imagina ca pentru marirea unei note la un examen national este -activata- o intreaga retea.

Acest sistem, cunoscut sub prescurtarea -sistemul PCR-, a fost pastrat cu grija si dupa *89, deoarece mentalitatile oamenilor nu pot fi schimbate atat de usor, iar interesele sunt mari. Astfel, apeland la o cunostinta care -intamplator- este profesor, un parinte stie ca elevul va reusi sa obtina note mai mari chiar daca aceste favoruri ii vor usura buzunarele.

In situatia in care profesorul respectiv este selectat -intamplator- de calculatorul Inspectoratului Scolar din localitate sau judet, chiar la unitatea de invatamant unde copilul sustine examenele, atunci situatia se rezolva usor. In acest caz, elevul poate fi ajutat sa se -inspire-, iar profesorul sa retina numarul tezei copilului. Pentru a-l ajuta pe elev, profesorul trebuie sa faca un mic compromis care poate fi si in favoarea colegilor elevului de sala. Cum nu il poate lasa sa se inspire doar pe -favorizat-, cadrul didactic trebuie sa ii ajute pe toti copiii, deoarece risca sa fie reclamat. Dupa sustinerea unei probe, profesorul urmareste numarul tezei copilului, deoarece stie ca va trebui sa apeleze la alti profesori care corecteaza tezele pentru ca -lucrarea- sa iasa ca la carte.

Cum se poate recunoaste o teza de examen

De asemenea, ca masura de precautie, copilul va trebui sa lase pe teza si anumite semne distinctive. Cele mai des intalnite astfel de semne distinctive sunt repetarea unui cuvant-cheie, scrierea unor termeni sau nume gresite, numerotarea paginilor intr-un mod deosebit sau folosirea unor cuvinte mai putin utilizate. Dupa terminarea probei, sarcina profesorului este mai dificila, pentru ca trebuie sa cunoasca si componenta comisiilor de corectare, pentru a sti la cine sa apeleze. Acest lucru nu este o problema, deoarece in general aceste comisii sunt cunoscute in mediile din invatamantul preuniversitar cu o saptamana inainte de sustinerea unei probe. -Desi se afirma ca membrii comisiilor nu sunt cunoscuti, este o minciuna. Traseul este foarte simplu. Se face selectarea comisiilor de examen la inspectorat, dupa aceea trebuie anuntate scolile care, la randul lor, trebuie sa-i caute pe profesori, deoarece acestia, in perioada examenelor, sunt in concediu. In aceste conditii, componenta comisiilor de examen este cunoscuta de aproape toate cadrele didactice-, ne-a spus S.T., profesor. Daca intermediarul a gasit corectorul dispus sa il ajute, atunci nu mai este nici o problema si elevul poate rasufla usurat ca va obtine note mari.

Intermediarul ia aproape toti banii

De obicei, pentru a mari nota unui elev, sumele variaza de la caz la caz, ajungandu-se, in functie de importanta obiectului si de numarul intermediarilor, la cateva sute de dolari. Chiar daca profesorul-corector este cel care se expune cel mai mult, de regula, acesta obtine cel mai putin din toata afacerea. Grosul il ia intermediarul, deoarece el este cel care trateaza cu parintii elevului si el este cel care activeaza reteaua. De obicei, profesorul-corector se alege doar cu o mica atentie sau chiar cu nimic in cazul in care acesta vrea sa-i faca pe plac intermediarului. In situatia in care intermediarul este o persoana importanta, corectorul se simte chiar obligat sa-l ajute, mergand pe principiul ca nu se stie niciodata cand va avea nevoie de acesta. Pe de alta parte, situatia profesorului-corector este cu atat mai ingrata daca intermediarul ii este sef. De asemenea, daca refuza sa-l ajute pe intermediar, profesorul-corector risca sa fie omis din comisii la celelalte examene, afacere care nu este deloc convenabila deoarece examenele nationale sunt un prilej pentru profesori de a obtine bani in perioada de vara.

Cel mai greu de fraudat sunt probele orale

O alta metoda de fraudare a examenelor nationale este folosita mai ales la probele orale. Cu putina sansa, elevii pot afla subiectele de pe biletele de examen cu o zi sau chiar doua inainte de verificari. In acest caz, elevii insa trebuie sa fi invatat, deoarece este greu de presupus ca din intamplare sa-i pice doar un bilet cu doua subiecte la care s-a pregatit. Aceasta metoda este folosita doar pentru ca elevii sa se orienteze catre anumite teme sau capitole de la o anumita disciplina, in rest doar cunoasterea profesorilor ii poate ajuta sa obtina o nota mai mare. Pe de alta parte, din acest an, probele orale nici nu mai au o mare importanta, deoarece candidatii vor primi in urma evaluarilor doar -admis- sau -respins-. Pana acum insa, probele orale erau importante deoarece notele obtinute la acestea nu puteau fi contestate si, in aceste conditii, se puteau face diferite aranjamente.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.