Acasă Educație Fantasticele derapaje din lumea manualelor școlare

Fantasticele derapaje din lumea manualelor școlare

DISTRIBUIȚI

După ce am dezvăluit că în disprețul legii și al eticii unii inspectori școlari promovează anumite manuale, am fost pur și simplu asaltați de părinți disperați care nemulțumiți de cărțile și caietele de pe care trebuie să învețe micuții lor, ne-au semnalat greșelile și aberațiile prezente în acestea. Așa că vom începe un serial de articole cu și despre manualele care „ne educă” urmașii. Și să începem cu începutul: abecedarul.

Pe vremea noastră, a celor care am învățat după abecedarele în care Ana avea mere și Xenia scria o scrisoare mamei de ziua ei, parcă era mai simplu să înveți alfabetul.
Acum, după atâta timp de când ați pus abecedarul în cui, să nu spuneți că nu știți ce-i acela un quetzal sau un karibu… Ei bine, dacă aveți copii de clasa întâi întrebați-i pe ei. Scrie negru pe portocaliu în abecedarul Ascendia, la literele Q și K. Quartetul și kilogramul sunt din vremurile de tristă amintire și nu se mai pot folosi.
Rușinică pentru cei care nu știu ce știe și un copil de clasa întâi din zilele noastre: quetzal = unitate monetară a Guatemalei iar karibu = ren din Canada.
Nu știu a cui a fost ideea unor asemenea exemplificări, dar n-a prea avut inspirație. Sigur, că e bine ca elevii să descopere, să își extindă orizonturile, dar vorbim de vârste de 6-7 ani în care asimilarea cuvintelor dificile și în plus nefolosite în limbajul uzual poate părea o sarcină descurajantă. Manualele noi sunt un prilej de uimire continuă pentru părinți. Or fi evoluat copiii din generația qwerty, dar nici chiar așa…
În manualul EDP&ASCENDIA DESIGN citim ”Elena ia un lup”. L-o lua la bătaie, de picior… sau ce-o fi vrut să spună autorul că n-a mai continuat suspansul?
Auxiliarele de la CD Press au fost și ele criticate. ”Sunt pe foi care întinează și cele mai slabe cerințe”, ne scrie un părinte și regretă că școala nu a luat manualele de la frații moldoveni, Litera care sunt pe hârtie adevărată.
La Akademos, cartea de matematică și abecedarul au o grafică identică cu a celor de la Siveco și Litera. Probabil le-au luat designerul…
La ART&INFOMEDIA PRO, altă problemă. De data asta cu AMII – activități multimedia interactive de învățare. Adică ce se găsește în carte ar trebui să aibă un corespondent într-o aplicație din manualul digital, ceea ce nu se prea întâmplă.
La Akademos, procedeul prin care trebuie completat în AMII este foarte greoi la manualul de matematică: trebuie să dai click pe caseta în care vrei să scrii, se activează cifrele din dreapta, apeși pe ele, se completează în caseta din dreptul scrisului “Răspunsul tău!, trebuie să apeși tasta “gata” şi dacă e corect, apare scris în caseta din dreptul cerinţei. Destul de mult.
La CD Press, AMII sunt marcate pe marginea paginii, stânga sau dreapta, în partea de sus, și nu este indicat exact locul exercițiului pe pagină. Așa că, practic, nu ştii ce se va deschide. La aplicaţiile interactive, feedback-ul primit este unul general: dacă ai o singură greşeală pare că ai greşit tot. (Asta-i o pregătire pentru viața reală, când contează mai mult ce n-ai făcut decât ce-ai făcut bine.)
O nimica toată pe lângă derapajele lingvistice apărute în AMII la Akademos:  ”Observă cum se mofică unul din termeni”, scrie în cartea de matematică de clasa I, semestrul II, exercițiul 5, pagina 8. Eu mofic, tu mofici, noi moficăm… Tot timpul înveți ceva nou din manualele celor mici.
La pagina 16, scrie ”Unește fiecare exercițiu rezultatul corect”.
Tot la pagina 8 scrie ”Completează o zece și calculează”. Categoric lucru, autorul de la pagina 8 avea fluturi în stomac.
La CD Press, citim la pagina 47: ”Este iarnă. Cerul este senin. Sorin pleacă la urat cu Steaua.” De ce Steaua e scris cu literă mare? Poate pleacă cu echipa Steaua… uite ce înseamnă să judeci după aparențe! Iar asta cu litera mare continuă și cu Crucea de pe Caraiman. De ce nu-i cu literă mică ”crucea”? Probabil e o chestiune de respect.
La pagina 52, la română apar cuvinte din seria celor care se uită ăn secunda următoare: okapi (specie de girafă din Africa, cu gâtul mult mai scurt și cu blana zebrată la spate) , karibu (vezi mai sus dacă ai uitat ce înseamnă), ikebana … Bine ați venit printre noi, pământenii!
La Intuitext, după ce validezi ultimul exerciţiu din AMII îți apare un ecran gol, așa că nu ştii ce să faci mai departe. E și ăsta un test subliminal de imaginație, să nu exagerăm cu critica!
La EDP&ASCENDIA DESIGN, animaţiile care pornesc pe fiecare pagină nu au sunet, dar personajele au bubble-uri cu mesajul transmis. Pentru copiii mici care abia deprind tainele cititului, ar fi fost mai indicat să fie şi sunete, aşa cum este la personajul principal.
Sarcinile de lucru din manualul tipărit sunt formulate haotic, când la persoana a II-a singular, când la persoana a II-a plural; se foloseşte persoana a II-a plural la exerciţii care nu se pot rezolva în perechi sau în grup. Ce bine e la englezi…You, you… și ai terminat povestea.
La manualul ART&INFOMEDIA PRO la majoritatea AMII indicaţiile sunt incorecte: se spune încercuieşte, când de fapt ar trebui să dai click şi litera selectată se încercuieşte automat. Apoi, ți se cere să colorezi când de fapt tot cu un click rezolvi. Probabil că cerința e inspirată tot din viața reală când una ți se cere și alta ți se dă. (Trebuie să recunoaștem mesajele subliminale de pregătire a viitorilor corporatiști.)
Cu certitudine s-ar putea scrie un tom cu greșelile din manualele aflate în școli. Ce e însă imoral, este că editurile care au cele mai multe greșeli în manuale sunt și cele mai vocale în contestări. Virulență, virulență, dar să vedem și limitele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.