Acasă Educație Intelectualitate… de export!

Intelectualitate… de export!

DISTRIBUIȚI

Exodul de creiere autohtone din ultimii ani a ajuns un fenomen cu adevarat ingrijorator. Matematica este poate stiinta cea mai afectata de acest exod progresiv al tinerilor de talent din Romania.

Lipsa de perspective ii determina pe tinerii matematicieni sau informaticieni sa se orienteze spre institutii de invatamant superior din Europa sau Statele Unite ale Americii, care le ofera, pe langa accesul la o pregatire de top, o serie de oportunitati financiare si profesionale pentru viitoarele cariere.

Traditie intrerupta…

Scoala romaneasca de matematica s-a dovedit in timp extrem de performanta, dovezi concludente in acest sens fiind numeroase, de la rezultatele exceptionale obtinute de tinerii romani la olimpiadele internationale pana la notorietatea unor nume romanesti legate in prezent de domeniul matematicii pe plan mondial.

Institutul de Matematica al Academiei Romane (IMAR) a fost infiintat in 1949, iar in 1964 a luat nastere Centrul de Statistica Matematica.

In 1975, IMAR a fost desfiintat abuziv sub pretextul unei pseudointegrari a invatamantului cu cercetarea si productia, membrii sai fiind imprastiati in diverse intreprinderi si institutii cu profil tehnic. Matematicienii sustin ca acesta este momentul in care emigrarea matematicienilor a inceput sa ia proportii ingrijoratoare.

Institutul a fost reinfiintat in 1990, devenind in scurt timp Centru de Excelenta al Uniunii Europene.

Conducerea IMAR sustine ca, desi anual anjajeaza tineri absolventi, in ultimii 10 ani 50 dintre acestia au parasit tara, cei mai multi indreptandu-se spre SUA.

Recunoastere internationala, dispret local

Medalia Fields este echivalentul Premiului Nobel pentru matematica, reprezentand consacrarea suprema in domeniu. Acest premiu este acordat la fiecare patru ani doar matematicienilor in varsta de pana la 40 de ani.

Incepand din anii *80, pentru Premiul Fields au fost nominalizati mai multi matematicieni romani. Nici unul dintre acestia nu se mai afla in Romania.

Nicoleta Eleni Ionel si Daniel Tataru au fost remarcati la ultima editie desfasurata in China.

In acea perioada, Daniel Tataru locuia inca in Romania, avand un serviciu modest de… bibliotecar.

Matematician = **catalizator social**

**O tara care nu are matematicieni sfarseste prin a nu avea nici ingineri. Noi suntem un fel de enzime, de catalizatori sociali, care nu sunt observati. Doar daca dispar, se vad consecintele**, spune prof. univ. Paltin Ionescu, de la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti.

Cine nu vrea nu pleaca!

Liviu Ilinca este student in anul IV la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. In perioada liceului a facut parte din echipa care a reprezentat Romania la Olimpiada Internationala de Matematica.

**Din cei 10 olimpici din generatia mea, sapte au parasit deja tara, unii imediat dupa terminarea liceului, altii dupa un an sau doi de facultate. Cei ramasi intentioneaza sa plece in curand. Eu am fost acceptat la mai multe universitati americane. Dupa terminarea facultatii voi alege una dintre ele pentru a-mi continua studiile**, spune Liviu.

**Facultatea de Matematica a Universitatii are o reputatie foarte buna in SUA. De aceea, cei mai multi absolventi sunt acceptati la doctorat. Numai cine nu vrea nu pleaca**, adauga studentul.

In prezent, in universitatile americane predau matematica peste 100 de profesori romani, alti 200 fiind doctoranzi.

Olimpicii internationali au cea mai mare cautare -afara-

Romania s-a situat in ultimii 12 ani in mod constant pe primele locuri la olimpiadele internationale de matematica si informatica.

**Una dintre cauzele succeselor internationale ale tinerilor romani este si aceea ca obtinerea unui rezultat de exceptie reprezinta si un atuu de a obtine o bursa la o universitate de prestigiu**, considera Radu Gologan, cercetator principal la IMAR.

**60% din olimpicii romani la matematica, acceptati la Harvard, s-au reprofilat, majoritatea orientandu-se spre economie. In scolile romanesti sunt multi copii cu capacitati exceptionale. Rezultatele lor pe plan international fac un lobby extraordinar obtinut cu bani putini pentru Romania**, a conchis Gologan.

Cum putem sa retinem tinerii in tara?

**Daca nu ai cercetatori de valoare, nu poti face performanta. In curand vor exista numai institute de mana a doua. Problema emigrarii creierelor a devenit insolubila in conditiile actuale. Cum sa-i retinem pe tineri daca le oferim un salariu de 10 ori mai mic decat ar avea in afara?**, se intreaba vicepresedintele Academiei Romane, Marius Iosifescu.

**Situatia va deveni normala doar atunci cand vor veni specialisti din strainatate sa se angajeze aici, cum se intampla in perioada interbelica**, adauga Iosifescu.

Performanta nu este reglementata…

Scoala Normala Superioara functioneaza din octombrie 2001 in cadrul Institutului de Matematica. Institutia este similara colegiilor universitatilor Oxford si Cambridge si scolilor normale superioare din Paris si Pisa.

Studentii din anii terminali ai facultatilor de Matematica, Chimie, Fizica si Biologie pot urma aici cursuri complementare, facilitand legaturile cu cei mai buni specialisti din domeniu.

In prezent, aici studiaza 24 de studenti, proveniti de la facultatile de Matematica de la Universitatea Bucuresti si Universitatea Politehnica.

Fiecare student primeste lunar o bursa de 70 de dolari.

Statutul Scolii Normale Superioare nu a fost inca reglementat, intrucat Legea privind evaluarea si acreditarea universitatilor – 88/1993 prevede ca numai institutiile de invatamant superior care au cursuri de zi pot organiza module postuniversitare.

Directorul Scolii Normale Superioare, profesorul Nicusor Dan, a precizat ca institutia pe care o conduce va deveni un centru de excelenta in cadrul Academiei Romane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.