Acasă Educație Licenta cu… restrictii!

Licenta cu… restrictii!

DISTRIBUIȚI

Ministerul Educatiei si Cercetarii a finalizat recent **Ordinul privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior – examene de absolvire, licenta, diploma, selectie sau disertatie**.

Potrivit ordinului amintit, orice universitate acreditata poate organiza examen de absolvire pentru candidatii proprii sau din alte institutii de invatamant superior.

Dar MEC a impus unele restrictii universitatilor **Lucian Blaga** din Sibiu, **Valahia** din Targoviste si **Constantin Brancusi** din Targu Jiu, care nu pot organiza examen de licenta decat pentru absolventii proprii.

Licenta poate fi sustinuta numai in universitatile acreditate

Examenele de finalizare a studiilor universitare pot fi organizate numai de catre institutii de invatamant superior acreditate.

Universitatile particulare acreditate, in perioada de monitorizare de trei ani, au dreptul sa organizeze examene de absolvire, licenta, diploma sau disertatie numai pentru absolventii proprii.

Studiile din invatamantul universitar de lunga durata se incheie, dupa caz, cu examen de licenta sau de diploma. Invatamantul universitar de scurta durata se incheie cu examen de absolvire, iar studiile aprofundate cu examen de disertatie.

Pot sustine examen de absolvire absolventii de invatamant superior ai specializarilor acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, absolventii unor institutii de invatamant superior inmatriculati la specializari autorizate sa functioneze provizoriu, carora ulterior li s-a retras autorizarea sau care au intrat in lichidare, absolventii de invatamant superior particular care au promovat examenul de selectie.

Universitatile din Targoviste si Targu Jiu raman in vizorul MEC

Conducerea MEC a decis, in urma unor controale, ca trei universitati – **Lucian Blaga** din Sibiu, **Valahia** din Targoviste si **Constantin Brancusi** din Targu Jiu – sa nu poata organiza examene de absolvire, diploma sau disertatie decat pentru absolventii proprii.

In anul universitar precedent, conducerea MEC impusese aceleasi restrictii pentru universitatile respective, dar numai Pitestiul s-a conformat recomandarilor ministerului.

**Am constatat ca Universitatea din Pitesti si-a remediat deficientele. Daca acum doi ani inmatricula fara examen aproximativ 11.000 de studenti fara taxa, anul trecut a mentinut limita impusa de MEC**, a declarat directorul Directiei Generale pentru Invatamant Universitar din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ioan Ianos.

**In ceea ce priveste Universitatea **Lucian Blaga** din Sibiu, acolo sunt mai multe probleme legate de raporturile institutiei cu Fundatia **Alma Mater**. In plus, la Invatamantul Deschis la Distanta functionau mai multe specializari fara autorizatie**, a adaugat Ianos.

Examen de selectie pentru absolventii specializarilor neautorizate

Absolventii de invatamant superior particular inmatriculati in anul I de studii in perioada 1990-1996 la specializari neautorizate sa functioneze provizoriu trebuie sa sustina un examen de selectie constand in cinci probe scrise. Doar dupa promovarea acestui examen, ei se pot inscrie si sustine examenul de licenta intr-o institutie organizatoare.

O institutie de invatamant superior de stat acreditata poate organiza examen de selectie la specializarile identice sau inrudite cu specializarile pentru care are acreditare.

De asemenea, o universitate de stat acreditata poate organiza examen de absolvire pentru absolventii proprii sau ai altor universitati de stat sau particulare la specializari acreditate sau la specializari autorizate sa functioneze provizoriu inrudite cu specializari din acelasi profil.

Comisie mixta la universitatile particulare monitorizate de MEC

Comisiile de examen se stabilesc pe specializari, prin decizia rectorului institutiei organizatoare, la propunerea consiliilor de facultate, colegiu sau departament, astfel incat membrii unei comisii de examen sa fie in numar de minimum trei; cu gradul didactic de cel putin sef de lucrari sau lector universitar cu titlul stiintific de doctor, cu exceptia presedintelui – care trebuie sa fie profesor universitar sau conferentiar universitar. Secretarul comisiei poate fi asistent sau preparator universitar.

La institutiile de invatamant superior particular acreditate, comisia de examen va fi alcatuita din doua treimi profesori din universitatea respectiva si o treime dintr-o universitate de stat.

Licenta, organizata in doua sesiuni

Inscrierea candidatilor pentru un examen se efectueaza, cu cel putin 15 zile inainte de inceperea examenului, la institutia organizatoare sau la institutia de invatamant superior unde se desfasoara examenul, in baza acordului dintre aceste institutii.

In fiecare an universitar, examenele se pot organiza in doua sesiuni: de vara (iunie-august) si de iarna (ianuarie-februarie).

Examenele in invatamantul medico-farmaceutic se pot organiza in sesiunile de toamna (septembrie-noiembrie) si de iarna.

Candidatii care nu pot participa la sesiunea din vara din motive bine intemeiate pot sustine examenele intr-o sesiune speciala de toamna.

Contestatiile, rezolvate exclusiv la nivelul institutiei organizatoare

Rezultatele unei probe se afiseaza in termen de cel mult 48 ore de la data sustinerii acesteia, la sediul institutiei unde s-a desfasurat.

Eventualele contestatii privind rezultatele unei probe se depun la secretariatul facultatii unde s-a desfasurat examenul in cauza, in termen de 24 ore de la afisarea rezultatelor, si se rezolva in termen de 48 ore de la data incheierii depunerii contestatiilor, de catre Comisia de analiza a contestatiilor.

Un examen nepromovat poate fi repetat intr-o sesiune ulterioara, cu suportarea de catre candidat a cheltuielilor aferente.

Diplomele – pentru absolventii care au promovat, dupa caz, examenul de absolvire, examenul de licenta, examenul de diploma sau examenul de disertatie – se elibereaza de catre institutia organizatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.