Acasă Educație Ministrul Educației vrea anularea Olimpiadei la care cel mai creativ denunțător merge...

Ministrul Educației vrea anularea Olimpiadei la care cel mai creativ denunțător merge la faza națională

DISTRIBUIȚI

Un subiect dat ieri la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Română în Prahova și Cluj i-a blocat pe profesori. Elevilor de la clasa a 12-a li s-a cerut să conceapă un denunț după un fragment din romanul Moromeţii. Denunțul reprezenta 25% din punctaj, altfel spus, cel mai bun denunț îl va duce pe elev la Olimpiada Națională.
Subiectul suna astfel: „Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeții de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”.

Contactat telefonic, inspectorul şcolar pentru Limba Română din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Mihai Morar, profesor  la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” Ploieşti, a declarat pentru News.ro că subiectul legat de romanul ”Moromeţii” are în vedere ”dimensiunea creativă” a elevilor participanţi la Olimpiadă. .”Sunt trei subiecte raportate la două fragmente de roman. Primul subiect se referă la romanul «Moromeţii» de Marin Preda din volumul al doilea la romanul «Întoarcerea» al lui Marius Chivu, 2014. Sunt două fragmente care au o relaţie privind contextul dezvoltat în fiecare dintre acestea. (…) Trebuie avut în vedere că verbul de comandă este «imaginează-ţi». Cu alte cuvinte, este vorba despre dimensiunea creativă pe care ar trebui să o dezvolte fiecare candidat la olimpiadă şi care doreşte să acceadă la un nivel superior. După aceea se referă la un aspect concret: un referat.”

Ministrul Educației nu este de acord cu subalternul său:
„(…) Îmi este dificil pe moment să vă dau un răspuns. Nu sunt profesor de limba română (…). Subiectele se fac la nivelul inspectoratelor județene. Noi avem în cadrul ministerului Cercul național de evaluare și examinare care se ocupă de toate concursurile, olimpiadele, inclusiv bacalaureatul. Mâine dimineață, la prima oră, voi face o analiză a acestei situații și vă voi da toate informațiile necesare. În funcție de această analiză, concursul poate fi anulat, să se țină altul. Nu este normal ca un asemenea subiect, la un asemenea nivel, să fie pus în discuție. Cred că elevii au lucruri mai interesante la care să se gândească, mai ales la un concurs de acest gen.”, a declarat Pavel Năstase, într-o intervenție telefonică la Antena3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.