Home Educație -Organizarea- BAC-ului a bagat spaima in viitorii absolventi

-Organizarea- BAC-ului a bagat spaima in viitorii absolventi

DISTRIBUIŢI


Elevii claselor a XII-a din Iasi au facut un memoriu prin care isi exprima indignarea privind modul de organizare a Bacalaureatului 2003. Cu doua luni inainte de examen, metodologia de Bacalaureat prezinta multe goluri informative. La Economie, unele intrebari nu fac parte din programa studiata in liceu, iar altele pur si simplu sunt gresite.

Elevii claselor a XII-a au sesizat faptul ca desi pana la Bacalaureat mai sunt aproximativ doua luni, inca nu exista precizari clare privind desfasurarea intregului examen. De asemenea, ei solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii revizuirea intregii metodologii de desfasurare a examenului de Bacalaureat. Astfel, intr-un memoriu adresat redactiei cotidianului -Monitorul-, elevii isi exprima ingrijorarea fata de modul in care s-ar putea desfasura in acest an examenul de Bacalaureat. Nemultumirile elevilor ieseni au aparut dupa ce acestia au consultat subiectele pentru disciplina Economie. Astfel, subiectele date la pretestari, aflate pe site-ul ministerului, nu sunt cuprinse in materia studiata in liceu. Un exemplu in acest sens este intrebarea nr. 38, inclusa printre subiectele date la simulare, privind -soldul obtinut in urma compararii valorii productiei finale a agentilor nationali-. Pentru a da raspuns la aceasta intrebare, elevii trebuie sa studieze modulul -Statul in economia de piata-, care nu figureaza in programa.

Mai mult, elevii au descoperit si greseli care poarta antetul MEC. De exemplu, la intrebarea nr. 8 sunt oferite patru raspunsuri, toate gresite, desi in baremul de corectare unul dintre raspunsuri apare ca fiind corect.

Subiectele propuse la BAC nu se regasesc in manuale

In acest an, elevii din clasa a XII-a vor sustine Bacalaureatul sub noua formula, a testelor grila. De asemenea, promotia 2003 este prima care va da Bacalaureatul din materia prevazuta in manualele alternative. In astfel de cazuri, pentru desfasurarea unitara a examenului, MEC a luat decizia ca programa de Bacalaureat sa fie formata din materia prezenta in trunchiul comun tuturor manualelor de pe piata. Din pacate, unele subiecte de la disciplina Economie nu apar in toate manualele alternative. Majoritatea elevilor ieseni au studiat dupa manualele aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii in 2001 si 2002 ale autorilor V. Nechita, L. Ciuperca, I. Iorga si C. Sandu, G. Georgescu si F. Pana, care au fost elaborate pentru toate profilurile si specializarile. In aceste manuale nu se regasesc capitolele -Piata mondiala- si -Neofactorii de productie-. Cu toate acestea, in subiectele elaborate de MEC exista intrebari si din respectivele capitole.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.