Consiliul National pentru Curriculum a finalizat elaborarea proiectului de plan-cadru de invatamant pentru clasele I si a II-a si revizuirea programelor scolare pentru clasa I si a II-a. Implementarea proiectului a fost aprobata de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Principalele modificari au vizat adaptarea obiectivelor de referinta si a exemplelor de activitati de invatare la particularitatile de varsta ale copiilor de sase ani – clasa I, respectiv sapte ani – clasa a II-a, reformularea unor obiective de referinta, cu scopul de a pune un mai mare accent pe dezvoltarea capacitatilor de comunicare, investigare si aplicare, descongestionarea si adaptarea continuturilor.
Anul scolar 2003-2004 va aduce drept noutati o perioada mai extinsa de pregatire a asimilarii citit-scrisului – perioada preabecedara – care
raspunde nevoilor de adaptare si de pregatire a copiilor care nu au frecventat gradinita pentru achizitionarea abilitatilor de baza de scris, citit si calcul.
Studiul citirii si scrierii literelor k, q, x, y, w si a grupurilor de litere che, chi, ghe, ghi a fost transferata in clasa a II-a.
In clasa I, accentul va fi pus pe dezvoltarea capacitatilor de comunicare orala, iar in clasa a II-a – pe comunicarea scrisa si orala.
Elevii din clasa I vor studia o noua materie, Cunoasterea mediului, cuprinsa in aria curriculara Matematica si stiinta.
Pentru aceasta materie noua nu a fost elaborat un manual special, reperul fiind obiectivele de referinta din programa, fiind incurajata investigarea si utilizarea experientei individuale a fiecarui elev in construirea noilor competente ale acestui nou domeniu de cunoastere.
In cadrul orei de 45 de minute, timpul de invatare sistematica va fi de 30 de minute, alternand cu activitatile de joc, relaxare si miscare.
Pentru doua materii – Limba si comunicare si Matematica – nu vor fi elaborate manuale noi, urmand sa fie utilizate cele existente in acest an scolar. Cartile noi de clasa I vor fi pastrate si folosite de elevi si in prima luna a clasei a II-a.
De asemenea, va fi elaborat si un ghid metodologic pentru aplicarea programelor claselor I si a II-a, destinat cadrelor didactice, si un ghid destinat parintilor in privinta parcursului elevilor in clasa I.
Pentru cadrele didactice vor fi organizate sesiuni de formare continua care vor preda in clasa I incepand din aceasta toamna, in scopul abilitarii acestora in aplicarea noilor cerinte ale programelor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane