Acasă Educație Școala Altfel la Fortul 13 Jilava

Școala Altfel la Fortul 13 Jilava

DISTRIBUIȚI

Fundaţia Română pentru Democraţie, a organizat, în cadrul programului „Şcoala altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun”, o vizită la Fortul 13 Jilava  – Memorialul rezistenţei anticomuniste la care au participat 100 de elevi ai Şcolii Gimnaziale I. G. Duca din Bucureşti.

Elevii au avut ocazia să se întâlnească şi să discute cu foşti deţinuţi politici încarceraţi la Jilava în timpul dictaturii comuniste: Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România; prof. Radu Ion, preşedintele AFDPR Bucureşti şi arh. Emilian Mihăilescu, membru AFDPR.

Adresându-se elevilor, preşedintele Constantinescu le-a spus că se află într-un loc unde au posibilitatea să reflecteze atât la partea întunecată a fiinţei umane, reprezentată de deţinuţii de drept comun cât şi la partea luminoasă a conştiinţei umane întruchipată de cei care au fost închişi şi au suferit pentru devotamentul lor faţă de idealurile de independenţă, libertate şi democraţie, atunci când acestea erau ameninţate de ocupantul sovietic şi de instituţiile comuniste de represiune din România. Acesta este şi rolul Memorialului în educaţia generaţiilor viitoare, care îşi pot alege un drum care să le asigure demnitatea şi respectul de sine.

Fundaţia Română pentru Democraţie mulţumeşte directorului Şcolii I.G. Duca, prof. Radu George Laurenţiu şi profesorilor diriginţi pentru includerea vizitei în programul „Şcoala altfel”; Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care a facilitat accesul la Memorial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.