Aproximativ 400 de elevi de gimnaziu din 11 școli din județele Argeș, Dâmbovița, Mureș, Galați, Ilfov, Prahova și municipiul București au conceput și pus în practică, pe parcursul ultimelor trei luni, mai multe campanii de conștientizare a efectelor schimbărilor climatice. Ei s-au alăturat astfel mișcării mondiale care încearcă să transmită un mesaj clar decidenților care se vor întâlni la Paris, în toamna acestui an, cu ocazia Conferinței Părților privind Schimbările Climatice.
Campaniile de conștientizare au fost organizate în cadrul proiectului „Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice”, coordonat de Fundația TERRA Mileniul III în parteneriat cu asociațiile Floarea Reginei din Sinaia și Prietenii Pământului din Galați, finanțat prin granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Mijloacele prin care copiii împreună cu profesorii lor au încercat să transmită mesajul că protecția împotriva efectelor schimbărilor climatice este o necesitate acoperă o gamă largă de activități, de la scrisori adresate autorităților locale, trecând prin organizarea unor puncte de colectare a deșeurilor în școlile proprii și până la adevărate marșuri de protest împotriva lipsei de măsuri.
Astfel, 90 de elevi de la Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja” București au pus la punct un întreg sistem de gestionare a deșeurilor reciclabile (hârtie și carton) la nivelul școlii. Elevii au realizat postere care au fost expuse în întreg liceul.
În schimb, elevii de la școlile „Dimitrie Luchian” și „Ștefan cel Mare” din localitatea Piscu, județul Galați, au exersat încă de la vârste fragede, dialogul cu autoritățile, înmânându-i primarului o scrisoare prin care își exprimă dorința ca localitatea lor se devină una verde.
De asemenea, au fost trimise prin poștă scrisori părinților și altor locuitori ai comunei, prin care elevii și-au transmis viziunea lor asupra viitorului.
Elevii de la cluburile copiilor din Moreni și Sighișoara și-au mobilizat toți colegii reușind să organizeze la jumătatea lunii mai, respectiv pe 4 iunie, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Mediului, două marșuri cu o participare impresionantă, aproximativ 400 de elevi.
În toate aceste campanii, elevii au valorificat cunoștințele acumulate pe parcursul implementării proiectului „Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice”, prin intermediul cursurilor speciale cu tematica schimbări climatice, dedicate profesorilor și elevilor. În cadrul aceluiași proiect au fost realizate ghiduri și manuale de aplicații și un curs online care vin în completarea programei școlare care în acest moment prezintă o lacună în ceea ce privește educația privind schimbările climatice.
Profesorii implicați în cadrul proiectului au participat în perioada 3-5 iulie 2015 la o vizită de studiu organizată la Centrul pentru Tradiții și Dezvoltare Durabilă din localitatea Brusturoasă, județul Bacău.
Scopul acestei vizite a fost asimilarea de către profesorii participanți a unui număr de activități ecologice care pot fi efectuate în cadrul orelor de curs. Cadrele didactice au asistat le construirea unor dispozitive ecologice. Printre acestea s-au numărat un uscător de fructe, construit din piese reciclate și un colector de energie solară.
„Lucruri pe care le știam doar din cărți, am avut posibilitatea de a le vedea pe viu. Noi am prezentat aceste aplicații în cadrul cursurilor și chiar ne întrebau elevii când o să le facem și noi la școală. Acum după această vizită de studiu le vom construi împreună. Vom încerca să facem un storcător de fructe mai ales că zona noastră are o tradiție în acest domeniu”, a declarat Oana Boțîrcă, profesor din Topoloveni, județul Argeș.
Școlile și profesorii care au coordonat aceste campanii sunt următoarele:
Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja” București, prof. Annemarie Ioja și prof. Cristina Ghiță,
Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian”, loc. Piscu, jud. Galați prof. Angela Feraru
Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” loc. Piscu, jud. Galați, prof. Anișoara Vrânceanu
Clubul Copiilor Sighișoara, prof. Eugenia Fulop
Școala Gimnazială nr. 1, loc. 1 Decembrie, jud. Ilfov, prof. Iuliana Dascălu
Școala Gimnazială nr. 128 București prof. Iuliana Tomescu
Liceul Teoretic „I.L. Caragiale” Moreni, jud. Dâmbovița, prof. Rodica Răcășanu
Clubul Copiilor din Moreni, prof. Rodica Sandu
Școala Generală „Mircea cel Bătrân” Pitești, prof. Beatrice Bădescu
Colegiul Național „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, prof. Grunbaum Ileana și prof. Neagu Adriana
Școala Gimnazială „Sfânta Vineri” Ploiești, prof. Puiu Tina
Proiectul „Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice” își propune creșterea gradului de instruire a elevilor și profesorilor privind cauzele și efectele schimbărilor climatice și beneficiază de o finanțare prin granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul Fondului ONG în România, în valoare de 139.485 euro din care 14.580 euro reprezintă contribuție proprie.