Acasă Imobiliare 30 la sută – marja de profit sub care dezvoltatorii părăsesc piața...

30 la sută – marja de profit sub care dezvoltatorii părăsesc piața imobiliară

DISTRIBUIȚI

Dezvoltatorii sunt în expectativă. Aceștia se gândesc de două ori înainte să înceapă noi proiecte imobiliare, considerând că în noile condiții de creditare este posibil ca băncile să nu-și mai asume riscul investirii, mai ales dacă proiectele sunt de mari dimensiuni. Astfel, dezvoltatorii se găsesc în situația de a reinvesti o parte semnificativă din profiturile realizate din proiectele anterioare, devenind astfel propriii lor finanțatori.
"Dezvoltatorii vor continua să activeze pe piața imobiliară din România atâta timp cât își conservă o marjă de profit din vânzare de peste 30 la sută", consideră Andrei Sandu, director general companie de consultanță imobiliară.
Spre exemplu, pentru un proiect rezidențial în Olteniței, pe o suprafață de 12.700 mp, evaluat la aproximativ 1.200 euro/mp, prin Planul de Urbanism Zonal – PUZ- s-a obținut un CUT de 5 (CUT – coeficient de utilizare al terenului; prin înmulțirea lui cu suprafața terenului se obține suprafața totală construită care este admisă pentru terenul respectiv). Astfel, incidența prețului terenului în metrul pătrat construit este de 250 euro/mp, ceea ce le va permite dezvoltatorului și agentului de vânzare fixarea unui preț de vânzare mic, care să încurajeze decizia de achiziție.

Terenuri cumpărate din timp

Construcțiile ce se derulează în prezent sunt efectuate în general pe terenuri achiziționate în anii precedenți, la prețuri mult mai mici, ceea ce le permite încă dezvoltatorilor să construiască în condiții de profitabilitate. În comparație, un teren în zona Titan pentru care se achitau în urmă cu 3 ani 200 euro/mp poate fi tranzacționat acum cu 1.500 euro/mp.
În zona de est a Capitalei, numărul locuințelor noi scoase la vânzare este, în prezent, de 14.215 unități locative, prețurile pe metrul pătrat construit variind între 1.236 euro, plus TVA, în zona Th. Pallady, și 1.582 euro, plus TVA, în zona Vitan, conform studiului realizat de o companie de consultanță imobiliară. Au fost luate în considerare ansamblurile rezidențiale noi anunțate până acum de către dezvoltatori și care mai au disponibile locuințe la vânzare.
Termenele de finalizare prevăzute acoperă perioada 2008-2012, până la sfârșitul anului 2008 fiind așteptată livrarea a 1.811 unități locative în 11 proiecte rezidențiale. Pentru anul următor sunt anunțate 6.639 de unități repartizate în 16 dezvoltări rezidențiale, iar în anul 2010 sunt promise 3.065 de livrări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.