Acasă Imobiliare Piața imobiliară din Marea Britanie, în pragul dezastrului

Piața imobiliară din Marea Britanie, în pragul dezastrului

DISTRIBUIȚI

Piața imobiliară din Marea Britanie se află în pragul dezastrului, în urma deficitului de lichidități de pe piața creditelor care limitează accesul la finanțare, punând în pericol atât sectorul bancar, cât și întreaga economie, potrivit International Herald Tribune (IHT). Prețul locuințelor a scăzut în martie pentru a cincea lună consecutiv, iar declinul a fost determinat de scăderea cererii, provocată de înăsprirea condițiilor de acordare a împrumuturilor, în condițiile în care creditorii vor să-și reducă expunerea la operațiunile riscante.
În ultimii zece ani, prețul mediu al locuințelor din Marea Britanie a devenit de trei ori mai mare, de circa 174.000 de lire sterline (344.000 de dolari), de șapte ori mai mare decât salariu mediu anual. Prețurile caselor au scăzut în martie cu 0,6% față de luna precedentă și au urcat cu 1,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2007, acesta fiind cel mai redus avans înregistrat din martie 1996. Declinul nu a fost determinat de nivelul ridicat al dobânzilor sau al șomajului, ci de lipsa accesului la finanțare.
Piața instrumentelor financiare garantate prin ipoteci a asigurat în 2006 circa 25% din împrumuturile ipotecare din Marea Britanie, dar în prezent activitatea în acest sector este practic blocată și nu există oferte alternative.
"Probabilitatea ca în Marea Britanie să aibă loc un declin similar celui din Statele Unite este în continuă creștere", a declarat Ed Stansfield, analist la compania londoneză de consultanță Capital Economics.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.