Acasă Imobiliare Tranzacții imobiliare de 1 miliard de euro, în primul semestru

Tranzacții imobiliare de 1 miliard de euro, în primul semestru

DISTRIBUIȚI

Tranzacțiile în sectorul imobiliar din România au totalizat, în prima jumătate a anului, 912 milioane de euro, din care 605 milioane de euro au fost înregistrate în București, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanță imobiliară. Cele mai multe tranzacții s-au înregistrat pe segmentul de retail (46%), urmat de cel al birourilor (24%) și cel mixt (17%), menținându- se tendința din anul precedent.
În ceea ce privește noile tendințe, studiul remarcă scăderea rapidă a randamentelor. "Maturizarea pieței a atras noi fonduri de investiții cu risc scăzut, în timp ce fondurile oportuniste au profitat de nivelul mai scăzut al randamentelor și au vândut investițiile inițiale", se arată în raport.
Analiștii consideră că numărul și valoarea tranzacțiilor de investiții în România se vor menține la niveluri ridicate, ca urmare a condițiilor favorabile din piață și a numărului mare de proiecte propuse pe toate segmentele. Dar, deși România continuă să fie percepută ca o piață atractivă, finanțatorii sunt mai precauți în privința proiectelor și tranzacțiilor imobiliare.

Prudență

"În contextul instabilității de pe piețele internaționale, pe parcursul anului 2008 fondurile de investiții vor deveni mai precaute în privința deciziei de a achiziționa proprietăți costisitoare, însă vor căuta în continuare produse alternative cu randamente mai mari", potrivit studiului. Totodată, piața investițiilor imobiliare din București rămâne atractivă pentru investitorii internaționali, fiind mai puțin afectată de criza creditelor din SUA, întrucât are o rată scăzută de ocupare, cerere consistentă și chirii stabile, cu potențial de creștere.
Analiștii arată, totuși, că aderarea la Uniunea Europeană și estimările optimiste privind creșterea economică, coroborate cu indicatori favorabili ai riscului de țară, au influențat pozitiv atractivitatea pieței locale de investiții.
În ceea ce privește spațiile de birouri, decalajul dintre cerere și ofertă din ultimii ani a fost determinat de cererea crescută de spații de calitate, provenită în special din partea companiilor din sectorul serviciilor.
Potrivit studiului, stocul total de spații de birouri din București totaliza, la sfârșitul primelor cinci luni, 1,74 milioane de metri pătrați, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului trecut. Stocul de spații de birouri care ar trebui finalizat în semestrul al doilea totalizează 230.000 metri pătrați, din care 59% în nordul Capitalei. Dacă toate aceste birouri vor fi finalizate, stocul total la sfârșitul anului va depăși 1,9 milioane metri pătrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.