Acasă În Lume 20 de medici în greva foamei din cauza salariilor mici și a...

20 de medici în greva foamei din cauza salariilor mici și a birocrației din spitale

DISTRIBUIȚI

Atunci când urmezi o specializare universitară care durează șase ani, de două ori mai lungă decât cea pe care o absolvă un profesor sau un inginer și apoi mai studiezi între 4 și șase ani de rezidențiat, ajungând de fapt să urmezi între 10 și 12 ani de studii superioare, când o greșeală de la serviciu poate genera moarte unui om, presiunea în acest sens fiind uriașă, te aștepți să fii și plătit cu salariul care să se afle nu la coada clasmaentului, ci în top. Ca și în România, în Polonia, medicii sunt plătiți cu salarii mici, un medic aflat la începutul carierei, câștigând aproximativ 430 de euro, pe luna. Cam tot atât costă închirierea unui apartament în Varșovia. Așa că 20 medici tineri, de la Spitalul de Pediatrie din Varșovia încep mâine a cincea săptămâna de greva foamei, potrivit BBC News. Medicii au început protestul pe 2 octombrie.
Doctorul Piotr Matyja, a fost printre primii care au recurs la greva foamei pe care a ținut-o timp de 12 zile, însă colegii l-au convins să renunțe la protest, din cauza problemelor sale de sănătate. Medicul spune că de multe ori este nevoit să lucreze câte 80 de ore pe săptămână iar banii nu-i ajung decât pentru chirie.

În Polonia, guvernul a alocat sănătății 4,4% din PIB dar medicii susțin că domeniul este subfinantat și ca procentul alocat sănătății să fie de 6,8% din PIB.
Ministrul Sănătății, Konstanty Radziwill, s-a întâlnit cu medicii greviști săptămâna trecută și le-a promis că va propune guvernului o creștere de până la 6% din PIB pentru domeniul medical, până în anul 2025.
Medicul Joanna Matecka a declarat în numele protestatarilor că ministrul Sănătății nu ia în serios acțiunea lor.
Medicii garantează că nu își neglijează pacienții, participând la protest în timpul lor liber și dormind pe holurile spitalului din 2 octombrie.

Greva se desfășoară în Szczecin, Leszno, Lodz, Gdansk, Krakow și Wroclaw.

Foto Facebook

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.