Acasă În Lume APCE a sesizat iar Comisia de la Veneția va emite un punct...

APCE a sesizat iar Comisia de la Veneția va emite un punct de vedere cu privire la OUG 7 și la Secția de investigare a magistraților

DISTRIBUIȚI

PNL a cerut Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) sa sesizeze Comisia de la Venetia cu privire la OUG 7/2019, la OUG 90/2018 si OUG 92/2018. Prin vot, astăzi 6 martie, APCE a admis cererea PNL.

„PNL apreciaza ca este necesara aceasta noua solicitare catre Comisia APCE de a avea bunavointa de a formula mai departe o cerere de Opinie din partea Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) cu privire la OUG 7 din 20 februarie 2019, dar si cu privire la OUG 90 din 10 octombrie 2018 prin care a accelerat si mai mult pregatirile pentru functionarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), OUG 92 din 16 octombrie 2018 prin care legile abia adoptate au suferit noi modificari, precum si in privinta posibililelor altor modificari promovate de Guvern in domeniul justitiei si in domeniul penal pana la momentul analizei expertilor Comisiei de la Venetia.
Urmare a aparitiei OUG 7/2019, in ultimele zile in Romania se inregistreaza proteste ale magistratilor pe scara fara precedent.

Ele au fost generate de noile prevederi care transforma SIIJ, in mare masura, intr-un parchet de sine statator, ceea ce genereaza temeri privind un efect intimidant asupra magistratilor. Noua prevedere a posibilitatii de eliberare din functie a magistratilor pentru neindeplinirea conditiei de ‘buna reputatie’, un criteriu care poate fi interpretat arbitrar, ridica si ea mari semne de intrebare.

O alta prevedere care poate influenta negativ actul de justitie este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru pozitiile de procurori de rang inalt ce risca sa genereze blocaje in functionarea Parchetului General sau DNA. De asemenea, principiul separarii carierelor judecatorilor si procurorilor, sustinut pana recent si de majoritatea parlamentara si legiferat de Parlament, va fi brusc abandonat prin posibilitatea oferita judecatorilor de a prelua functii de procurori de rang inalt in anumite conditii. Dincolo de toate acestea, numerosi specialisti considera ca textul OUG 7/2019 ridica probleme de neconstitutionalitate.

Alte elemente preocupante sunt circumstantele de adoptare a OUG 7/2019: fara o justificare convingatoare a urgentei, fara informarea Comisiei Europene si fara a existe o consultare reala a CSM”, se arata in scrisoarea trimisa de PNL catre APCE.

1 COMENTARIU

  1. PENTRU SALVAREA RO daca se mai poate ASA CEVA sunt necesare ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE SI UNINOMINALE excluzand candidaturile politrucilor postcomunism care au activat dupa 1989 in functii politice, guvernamentale, administrative si in sistemul judiciar. CLASA POLITICA TREBUIE PRIMENITA 100%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.