Acasă În Lume Bruxelles, cheia succesului este la Washington

Bruxelles, cheia succesului este la Washington

DISTRIBUIȚI


Ca si cum scoaterea carcotaselor europene de pe lista cu feliile tortului reconstructiei Irakului nu era de ajuns, relatiile transatlantice mai au de trecut zilele acestea un mare hop. Dupa cum comenteaza cotidianul francez -Le Monde-, o ipoteza temuta de puterile europene se transforma pe zi ce trece in certitudine, cheia succesului summitului sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles se afla la Washington. Complicatele negocieri pe marginea textului Constitutiei europene par sa se apropie de sfarsit, aparent printr-un compromis care insa privit din perspectiva franco-germana ar putea reprezenta o tinta atinsa.

Acelasi influent ziar francez dezvaluia ieri intreaga saga a negocierilor purtate intre cele doua maluri ale Atlanticului si intermediate de Londra, pe tema mult disputata a -apararii europene-. Negocieri a caror derulare ar explica si pozitiile radicale ale celor doua tabere in chestiunea Constitutiei europene, devenita, se pare, instrument de a purta tratative pe marginea strategiei militare a UE. Solutia ultima pe cale de a se parafa la Bruxelles o reprezinta, potrivit Reuters, amanarea introducerii sistemului de vot dorit de axa Paris-Berlin pana in 2012-2014, pastrandu-se asadar versiunea actuala imbratisata de Polonia si Spania. Se poate spune, in aceste conditii, ca Parisul si Berlinul au pierdut batalia, dar nu razboiul. Potrivit -Le Monde-, se va putea vorbi sau nu de o victorie finala dupa summitul de la Bruxelles, cand Franta si Germania spera in semnarea unei declaratii separate in materie de aparare. Este vorba despre celebra constituire a unei celule de planificare militara, ca alternativa la ceea ce initial fusese numit cartierul general al apararii europene, separat de NATO. O decizie de constituire a acesteia are nevoie de votul Consiliului European, forul suprem de decizie al UE care se va intruni la Bruxelles, vot care depinde de acceptul Marii Britanii si al aliatelor sale, accept care depinde, dupa cum apreciaza acelasi cotidian francez, de unda verde care se asteapta de la Washingtonul. Propunerea trimisa acolo este urmatoarea: in contrapartida cu constituirea unei celule de planificare militara a UE cu sediul la cartierul general NATO, care sa actioneze facand apel exclusiv la mijloacele Aliantei, UE ar urma sa dispuna de o alta unitate de planificare a unor operatiuni autonome, coordonate insa de un cartier general -multinational-. Totodata, operatiunile militare pe care ar urma sa le desfasoare aceasta structura ar urma sa fie dublate de operatiuni civile in zonele de interventie; un plan complicat, dar care satisface cererile adresate de americani.

Perspectiva adoptarii acestei versiuni este insa incerta, din cel putin doua motive: acest sperat acord in domeniul apararii ar trebui sa fie dublat de adoptarea clauzei mutuale in domeniul apararii. Ea prevede ajutor din partea celorlalte state membre in cazul in care una dintre ele este atacata, insa ei i se opun statele traditional neutre Austria, Irlanda, Finlanda si Suedia, posibil si Malta. Pentru a veni in intampinarea obiectiilor acestora, presedintia italiana a pregatit un text de compromis al Constitutiei care prevede optiunea unui stat membru de a-si pastra statutul.

Cel de-al doilea semn de intrebare este legat de acceptul majoritatii calificate a Consiliului European in privinta crearii asa-numitei -cooperari structurate-, un concept deocamdata confuz. Acesta presupune caderea de acord asupra unui numar minim de state, de exemplu o treime, care sa se constitutie intr-o -avangarda- in domeniul apararii, dupa cum scrie -Le Monde-.

Cel mai probabil, o decizie finala va fi luata vineri, insa inaintea inceperii lucrarilor summitului celor (de facto) 25. Daca -Le Monde- scrie ca Tony Blair asteapta unda verde de la Washington, cotidianul britanic – Telegraph- a anuntat, vineri, o intalnire trilaterala Blair-Chirac-Schroder, de ale carei rezultate depinde succesul summitului. Deocamdata, presedintia italiana, care sprijina tacit propunerea trimisa la Casa Alba, a lasat deschisa poarta negocierilor cu Marea Britanie, eliminand din ultima varianta a proiectului Constitutiei principiul veto-ului in politica externa si de aparare, pe care insistase Londra. Reprezentantele celor doua tabere europene joaca inca piesa pozitiilor intransigente, dar premierul Silvio Berlusconi, maestrul de ceremonii al summitului, este -condamnat- sa castige, pentru a-si spala pacatele si imaginea, apreciaza analistii. El le-a cerut, de altfel, tuturor celor implicati sa faca un gest de bunavointa fata de persoana sa pentru ca, la urma urmei, -toti ii sunt prieteni-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.