Acasă În Lume China a reacționat greu după arestarea de către Canada la solicitarea SUA...

China a reacționat greu după arestarea de către Canada la solicitarea SUA a fiicei fondatorului Huawei

DISTRIBUIȚI

China l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Canadei la Beijing după arestarea „inadmisibilă şi josnică” în această ţară a directorului financiar al gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou cunoscută și ca Sabrina Meng și Cathy Meng, 46 de ani, fiica fondatorului și unul dintre cei mai bogați și influenți membri ai Partidului Comunist Chinez, a anunţat agenţia oficială de presă China Nouă, citată de AFP. Huawei, fondată în 1987 are în prezent peste 180.000 de angajați.

„O asemenea inţiativă ignoră legea şi este absurdă, inadmisibilă şi josnică prin natura sa și reprezintă o gravă încălcare a drepturilor lui Wanzhou”, a afirmat într-o declaraţie difuzată de China Nouă adjunctul ministrul chinez de externe, Le Yucheng carea cerut eliberarea imediată a chinezoaicei.

Meng Wanzhou a fost arestată pe aeroportul din Vancouver la 1 decembrie la cererea Statelor Unite care, oficial, o suspectează că a încălcat sancţiunile americane impuse Iranului și cere extrădarea sa.

Meng Wanzhou este suspectată că a minţit mai multe bănci pe tema legăturilor între Huawei şi una dintre filialele sale, SkyCom, ceea ce a permis acestei societăţi să aibă acces pe piaţa iraniană încălcând sancţiunile americane, a dezvăluit vineri avocatul care reprezintă guvernul canadian, John Gibb-Carsley, în cursul unei audieri în faţa unei instanţe canadiene.

Însă motivul arestării nu e clar și poate de fapt din cauza spionajului electronic mai degrabă decât pe nerespectarea sancțiunilor impuse Iranului. În octombrie 2018, Bloomberg publica o informație bombă despre inflitrarea pe scara largă de către serviciile militare chineze a servelor folosite de institiuțiile americane, de dronele CIA, de Armata SUA, de Apple sau Amazon. China ar fi acționat printr-o companie americana fondată de un inginer taiwanez și soția sa, care s-a infiltrata perfect pe lanțul de aprovizionare IT al statului.

Procesul de extrădare, în cadrul unui acord bilateral între SUA şi Canada, poate dura ani de zile, din cauza numeroaselor căi de apel. Decizia finală îi va reveni Ministerului canadian al Justiţiei, notează AFP.

1 COMENTARIU

  1. La noi o anumită companie e scrisă direct în documentațiile specificații tehnice pentru ro-net , nu se mai obosea statul lui Viorel cu detalii. De fapt șapca lui cu stea în frunte spunea totul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.