Acasă În Lume Europa trece, Berlusconi ramane

Europa trece, Berlusconi ramane

DISTRIBUIȚI


Reglate sau nu, conturile euro-atlantice vor iesi curand de sub administrarea presedintiei italiene. Maratonul diplomatic dinaintea summitului UE, care va decide, sau nu, independenta strategica de NATO, a se citi Statele Unite, se apropie de final. Inainte de confruntarea finala de astazi si maine de la Bruxelles, presedintelui in exercitiu al UE, Silvio Berlusconi, ii mai revenea misiunea de a trage linie si a aduna, aseara, la programata cina cu premierul britanic, Tony Blair, considerat mediatorul transatlantic.

Era, asadar, timpul ca premierul italian, Silvio Berlusconi, sa profite de moment pentru a incerca sa-si netezeasca drumul pentru un al doilea mandat in fruntea Consiliului de Ministri. In ianuarie va reincepe batalia in coalitie, se anticipeaza dinspre tabara adeptului federalismului, Umberto Bossi, si va demara, totodata, campania pentru alegerile europene din mai; clipa trebuia, deci, traita la maximum.

Succesorul natural al lui Silvio Berlusconi va fi, pentru alegerile parlamentare din 2006, Silvio Berlusconi. Anuntul l-a facut Silvio Berlusconi, intr-un cadru neoficial. Prilejul a fost constituit de lansarea unei carti a realizatorului de televiziune Bruno Vespa, in care traseul politic al sefului guvernului de la Roma este prezentat in paralel cu cel al presedintelui Comisiei Europe, Romano Prodi, care a ocupat si el, cu ani in urma, scaunul pe care il ocupa azi cel mai bogat cetatean italian. Cu alte cuvinte, este refacuta, pe parcursul lucrarii, lunga confruntare, ascunsa sau la vedere, dintre cei doi mari adversari ai politicii italiene, -Cavalerul- Berlusconi si -Profesorul- Prodi.

Berlusconi vede ca -naturala- candidatura sa la viitoarele alegeri ca reprezentant al actualei coalitii de dreapta de guvernare formata din patru partide, macar si pentru simplul motiv, dupa cum l-a expus el, ca alegatorii sunt cei care trebuie sa decida daca un lider mai este sau nu dorit in locul in care se afla. Anuntul vine pe fondul unor speculatii potrivit carora candidatul coalitiei ar putea fi Gianfranco Fini, actualul viceprim-ministru. Gurile rele spun insa ca nu este vorba decat de o strategie menita sa creeze impresia unei reale dezbateri pe aceasta tema si care sa confere, ulterior, legitimitate candidaturii lui Berlusconi, stiut fiind cat de contestata este persoana sa in Italia si in afara ei.

Ziaristii? Niste -dictatori-

-In Italia exista maximum de libertate a presei, atat timp cat in ziare citesc de toate, imi atribuie lucruri pe care nu le-am spus si pe care nici macar nu le-as putea gandi, dar pe care nici nu pot sa le dezmint, pentru ca ma imediat iau in ras-, este replica pe care a dat-o Silvio Berlusconi cu acelasi prilej tuturor criticilor legate de legislatia pe care a impus-o in domeniul media.

-In Italia exista un regim, dar dictatorii sunteti voi-, o alta replica destinata unui editorialist care comenta deunazi ca politicile puse in practica de actuala coalitie condusa de Berlusconi definesc deja un adevarat regim. Speranta liderului de la Roma ar fi mass-media viitorului, adica cea electronica. El spera ca ea va inlocui cat mai curand actualele ziare si reviste, care nu inceteaza sa-l caricaturizeze, furnizand italianului de rand doar informatiile de care are nevoie. Mai ales ca, spune el, ziarele tiparite, care fac parte dintr-o etapa a istoriei comunicarii, sunt create pentru o elita restransa si putina lume le intelege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.