Home În Lume Flota rusa isi cauta -culcus-

Flota rusa isi cauta -culcus-

DISTRIBUIŢI

Niciodata nu iese fum fara foc. Mai ales in politica. Mai ales cand este vorba de arme, de flote, de dislocari de unitati militare. Ca doar suntem in plin -razboi rece-, nu asa sustin, pe rand, analistii ba de peste Ocean, ba de cei de la Moscova! Un razboi rece bazat pe un razboi al pretextelor, care sa justifice orice.


Agitatie mare ieri la Moscova. Cotidianul -Kommersant-, publicatie considerata bine informata, profunda si obiectiva, adica nicidecum lansatoare de zvonuri, anunta ieri, pe prima pagina ca Rusia intentioneaza sa transforme un port sirian in baza pentru flota ei din Marea Neagra. Articolul pornea de la doua momente cat se poate de reale: vizita la Moscova a presedintelui sirian si lucrarile de modernizare a portului sirian Lataki si de adancire a altui port sirian, Tartus. Concluzia ziarului: Siria ar putea gazdui, dupa expirarea termenului de inchiriere a bazei de la Sevastopol, Flota din Marea Neagra. Nimic de zis, concluzie logica. Dar care a avut drept la viata doar cateva ore. Pentru ca au venit dezmintirile de rigoare din partea comandamentului Flotei si al Statului Major al armatei ruse. Pana acum, a fost vorba despre o singura alta locatie a flotei: portul Novorossisk, din Orientul indepartat al Rusiei. Cu toate astea, articolul a facut valva. Si a trezit alte si alte semne de intrebare privind intetiile -pasnice- ale Moscovei in politica ei externa.

Expansiunea e la moda

Faptul ca informatia din -Kommersant- a fost infirmata de cele mai autorizate persoane nu inseamna, nici pe de parte, ca materialul din -Kommersant- nu contine un dram de adevar. Poate, intr-adevar, Kremlinul are asemenea planuri. Poate nu in Siria. Poate in alte locuri ale lumii. Expansiunea e la moda. Americanii isi redesfasoara trupele stationate pe intreg globul pamantesc. Deci, de ce nu ar face si Rusia o tentativa. Si ce daca isi va pune Kremlinul lumea in cap. Si asa, presedintele Vladimir Putin s-a certat cu aproape toti liderii Occidentului. Nu are ce pierde. Si uite asa, apare pretextul. Pentru multe. Pretext pentru noi acuze la adresa Moscovei, mai ales acum, in ajunul summitului G8 de la Sankt-Peterburg, de luna viitoare. Pretext pentru a lansa o dezbatere internationala despre pericolul pe care-l reprezinta aceste planuri ale Kremlinului. Pretext pentru lansarea in productie a unor noi tipuri de arme.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.