Acasă În Lume In Elvetia, timpul curge inapoi

In Elvetia, timpul curge inapoi

DISTRIBUIȚI

Asa titra un cotidian elvetian dupa victoria, la jumatatea lunii octombrie, a ultranationalistului Christoph Blocher si a Partidului sau Popular in alegerile generale. Cunoscut om de afaceri in domeniul industriei chimice, Blocher, in varsta de 62 de ani, si-a construit sloganele publicitare pentru activitatea politica inspirate din populismul de dreapta. Victoria sa sub aceste auspicii l-au situat, in ochii multora, alaturi de liderul ultranationalist francez Jean Marie Le Pen sau colegul sau austriac de doctrina Jorg Heider, indepartand, totodata, Elvetia de curentul integrationist european si inaintand pe calea proverbialului izolationism. Daca insa Heider sau Le Pen au fost indepartati din apropierea puterii, fara mari abateri de la cerintele democratiei ultimilor ani, Christoph Blocher tine sa infirme si de data aceasta.

Ieri, in urma unui vot strans, liderul Partidului Popular a intrat in guvern, marcand sfarsitul unui sistem care dura de la al doilea razboi mondial incoace. Dupa victoria relativ neasteptata din octombrie, popularii au cerut un al doilea loc in guvern, ceea ce practic nu se mai intamplase. Regula cerea ca echipa de doar sapte ministri sa fie alcatuita din doi socialisti, doi crestin-democrati, doi radicali si un popular. Ieri, prin vot, regula a fost data peste cap, astfel incat un crestin-democrat a trebuit sa cedeze un loc Partidului Popular. Aceasta pentru ca, in ultimii ani, numarul de voturi ale primilor s-a tot restrans, iar al celor din urma a crescut constant.

Pentru a forta istorica miscare, motivata doar de cutuma si nu de lege, Christoph Blocher a amenintat cu retragerea singurului reprezentant al partidului sau din cabinet, ceea ce ar fi creat premisele unei crize politice in linistita Elvetie. Blocher este o figura care a castigat teren in ultimii 20 de ani la capitolul notorietate, dar mai nimeni nu se astepta sa il vada in guvern.

Blocher insista sa explice ca va putea conlucra alaturi de colegii pe care i-a supus la santaj politic pentru a-l coopta in guvern si va reusi sa pastreze consensul politic bine cunoscut. Totusi, el a respins categoric orice discutie pe tema aderarii Elvetiei la Uniunea Europeana, in timp ce colegii sai sunt favorabili ideii de integrare, pe termen lung, in geografia si politica europeana. Nu este insa stabilit ce portofoliu va ocupa vorbaretul lider. Daca, asa cum se speculeaza, va prelua fotoliul pe care este nevoit sa il paraseasca colegul sau crestin-democrat din fruntea justitiei, Blocher ar urma sa gestioneze inclusiv politica in domeniul emigratiei, unde ideile sale nu sunt deloc prietenoase la adresa persoanelor care doresc sa se stabileasca in Elvetia. Parlamentul este insa cel care va decide care dintre cei doi ministri crestin-democrati ca parasi cabinetul, fiecare dintre ei refuzand pana acum sa o faca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.