Acasă În Lume Jurnal de front

Jurnal de front

DISTRIBUIȚI

Jaful continua. Bagdadul a trait ieri o noua zi de jafuri. Ambasada Germaniei, Centrul Cultural Francez, Ministerul Educatiei si Ministerul Transporturilor au fost tinte predilecte. Mii de persoane – barbati, femei, batrani si copii la un loc – au invadat centrul capitalei in incercarea de a-si lua partea, in timp ce trupele americane au facut putine eforturi sau chiar deloc pentru a-i impiedica, fiind preocupate in special de anihilarea rezistentei sporadice irakiene.

Sapte ore pentru un singur complex prezidential. Luptele au reizbucnit in nordul Bagdadului, unde s-a inregistrat o batalie stransa, de sapte ore, pentru ocuparea unui palat prezidential. Un puscas marin si-a pierdut viata, alti 20 au fost raniti.

In nord, la Kirkuk. Pe frontul de nord, americanii sprijiniti de trupele kurde au ocupat in cele din urma Kirkuk – oras-cheie pe harta irakiana, gratie pozitiei sale strategice, in inima campurilor petrolifere. De aici se controleaza o parte importanta din bogatiile naturale ale Irakului (un milion de barili de titei pot pleca zilnic spre Mediterana). Autoritatile turce si-au exprimat insa nelinistea cu privire la prezenta kurzilor in Kirkuk, avertizand ca aceasta va destabiliza situatia din regiune. Este cunoscut ca liderii politici kurzi intentioneaza sa declarae Kirkuk drept capitala entitatii kurde autonome pe care o vad formata in Irakul postbelic, fapt care va starni cu siguranta reactii violente nu numai la Ankara, dar si printre arabii irakieni si minoritatea turkmena, care pretind controlul asupra orasului.

Bush si Blair le vorbesc irakienilor. Intr-o prima interventie publica dupa caderea Bagdadului, presedintele Bush le-a transmis irakienilor ca regimul Saddam Hussein se prabuseste si ca in curand vor fi liberi. La randul lui, premierul britanic, Tony Blair, a declarat ca trupele coalitiei le sunt priteni si eliberatori, nu inamici. Alocutiunile celor doi au fost transmise de un nou post de televiziune, infiintat de coalitie in Irak si denumit Towards Freedom (Spre libertate). Deocamdata se stie ca postul de televiziune emite dintr-un avion Hercules C-130, care a fost echipat cu toata tehnica necesara unei televiziuni obisnuite. Aeronava survoleaza Irakul in timpul transmisiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.