Acasă În Lume -Mini-summit- al ministrilor de externe ai G8

-Mini-summit- al ministrilor de externe ai G8

DISTRIBUIȚI

Ministrii de externe ai G8 vor efectua, in cursul zilei de astazi si de manie, la Roma, un tur de orizont al problemelor internationale, cauzatoare de conflicte potentiale intre Rusia, Statele Unite si Europa. Sub denumirea de -crize regionale- si -neproliferare-, presedintia italiana a G8 a adunat, pentru aceasta reuniune ministeriala, toate subiectele care preocupa, precum Orientul Mijlociu sau Macedonia, dar si cele generatoare de posibile conflicte, precum sistemul american antiracheta NMD. Cei opt ministri vor incerca sa coordoneze abordarile in problema israeliana. Reuniti, luni, la Bruxelles, cei 15 ai Uniunii Europene au facut din nou apel la punerea in aplicare a planului Mitchell, pentru reintoarcerea la calm si la negocieri politice in Orientul Mijlociu. De asemenea, este pentru prima data cand au sustinut in unanimitate existenta -unui mecanism impartial de supraveghere- – observatori internationali in teritorii – care sa urmareasca respectarea recomandarilor continute in raport. -Este pozitia pe care o sustin reprezentantii tuturor tarilor europene membre G8, miercuri, la Roma-, a declarat un diplomat. O a doua problema abordata de ministrii de externe si care va fi un subiect principal al summit-ului este infruntarea dintre Rusia si Statele Unite, in problemele strategice, precum sistemul NMD. Macedonia va fi, de asemenea, pe lista de dezbateri a summit-ului.

Bush nu se lasa induplecat

Intr-un discurs pe care urma sa-l rosteasca, ieri, in fata Bancii Mondiale, inainte de plecarea sa la Londra, presedintele Bush trebuia sa sublinieze clar pozitia Statelor Unite in legatura cu sistemul NMD si cu problema incalzirii globale. Luni, in fata jurnalistilor in Biroul Oval, Bush declarase deschis ca va incerca sa convinga liderii sceptici ai celorlalte tari de eficienta unui sistem NMD, care poate juca un rol esential intr-o strategie pentru pacea secolului al XX-lea. -Doresc sincer sa avansam in aceasta problema-cheie-, a declarat presedintele american. El a subliniat ca pozitiile sale in legatura cu sistemul NMD si cu incalzirea globala sunt chestiuni de principiu pe care nu si le va schimba. -Nu trebuie sa existe nici un dubiu in ceea ce priveste pozitia Statelor Unite-, a afirmat acesta.

Un nou atentat la Genova

O echipa de genisti ai Politiei italiene a dezamorsat, luni seara, la Genova, un dispozitiv incendiar care viza un grup anti-G8, intitulat -Tunicile albe-, apartinand aripii radicale a Organizatiei Genoa Social Forum (GSF). Dispozitivul a fost dezamorsat cu doar cinci minute inainte de a exploda. Alarma a fost data in jurul orei 17.30 GMT, dupa ce membri ai GSF au gasit o valiza din care ieseau fire electrice, sub un cort instalat in fata stadionului Carlini, locul de intalnire a radicalilor GSF si a membrilor -Tute binache-. Politistii au gasit in valiza un bidon de benzina, legat prin fire electrice la o baterie, si un ceas de quartz. Grupurile radicale, care ii invita pe opozantii mondializarii la nesupunere civica, vor incerca, vineri, sa invadeze -zona rosie- a G8, un perimetru interzis, de patru kilometri patrati, care cuprinde Palatul Ducal din Genova, unde urmeaza sa aiba loc summit-ul celor sapte tari cel mai puternic industrializate, plus Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.