Acasă În Lume NATO va prelua comanda operațiunilor din Libia în câteva zile

NATO va prelua comanda operațiunilor din Libia în câteva zile

DISTRIBUIȚI

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a apreciat vineri că NATO va prelua comandamentul complet al operațiunilor militare internaționale în Libia în câteva zile.
Țările NATO au ajuns, joi, la un compromis laborios, potrivit căruia ele vor prelua imediat conducerea coaliției, pentru a asigura respectarea zonei de interdicție în spațiul aerian al Libiei, în timp ce loviturile la sol rămân, până la noi ordine, sub controlul coaliției. Negocierile asupra acestui subiect, foarte controversat, vor continua.
Hague a calificat, vineri, într-un interviu pentru BBC, drept un "un foarte bun avans" acordul obținut în privința zonei de interdicție. "Eu cred că, în câteva zile, NATO va putea comanda orice operațiune, cu contribuția națiunilor arabe, care participă, de asemenea, la acestea", a adăugat el.
Ministrul a negat că ar exista "divergențe" în cadrul comunității internaționale asupra rolului NATO în Libia, dând asigurări că situația se va clarifica marți, la Londra, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor Afacerilor Externe din țările care participă la operațiunile militare internaționale din Libia.
Dacă regimul liderului libian Muammar Gaddafi "crede că voința și unitatea internaționale asupra acestui punct se clatină, atunci să se pregătească de o surpriză de amploare", a subliniat Hague.
O ofensivă a fost lansată, la sfârșitul săptămânii trecute, în Libia, la inițiativa Franței, Marii Britanii și Statelor Unite, cărora li s-a alăturat o coaliție de țări voluntare, inclusiv arabe.
Aceste țări intervin în virtutea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU, consacrată Libiei, care autorizează luarea "tuturor măsurilor necesare" cu scopul protejării civililor și impunerea unei încetări a focului din partea armatei libiene, inclusiv a atacurilor aeriene, dar care exclude orice ocupație militară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.