Acasă În Lume Pedeapsa talibanilor pentru vot – moartea sau tăierea degetului

Pedeapsa talibanilor pentru vot – moartea sau tăierea degetului

DISTRIBUIȚI

Alegerile prezidențiale și provinciale din Afganistan s-au desfășurat ieri într-o atmosferă de teroare, cauzată de amenințările și atacurile militanților extremiști din gruparea talibanilor.
Mișcarea insurgentă care luptă cu guvernul afgan, dar mai ales cu americanii și aliații lor, a declanșat ieri un adevărat val de atacuri menite să împiedice prezența la vot a populației. Cu o zi înainte, vechile gazde ale teroristului Osama bin Laden anunțaseră că vor tăia degetele fiecărui cetățean afgan care votează. Asta în condițiile în care în Afganistan alegătorii sunt obligați să-și înmoaie degetul arătător într-o cerneală persistentă. Deși această practică are scopul de a împiedica votul multiplu, astfel cetățenii care încalcă „interdicția“ talibanilor devin ținte ușor de reperat.

Alegeri în „stil terorist“

Militanții talibani s-au folosit de toată gama de atacuri teroriste, cu precădere în capitala Kabul sau în regiunea de sud, unde sunt foarte prezenți. Talibanii fie au trimis trupe să ocupe localități, fie au atacat cu atentatori sinucigași cu bombă sau chiar au lansat mici rachete asupra unor orașe.
Tocmai din această cauză, prezența la vot a fost doar undeva în jurul a 50% din cei aproximativ 17 milioane de afgani cu drept de vot.
Cåteva zeci de mii de militari americani, ai țărilor NATO și ai cåtorva alți aliați, alături de 300.000 de militari afgani au patrulat ieri străzile pentru a asigura buna desfășurare a votului și a-i contracara pe militanții islamiști.

Pe termen scurt, nu schimbă mare lucru

Rezultatul alegerilor nu prea poate schimba mare lucru în această țară sfåșiată de război, unde talibanii duc o rebeliune extrem de activă încă din 2001, cånd regimul lor a fost răsturnat de la putere pentru că l-a găzduit pe Osama bin Laden, artizanul atacurilor de la 11 septembrie.
Cel mai probabil, actualul președinte Hamid Karzai va cåștiga primul tur cu 45% față de cele 25% ale fostului său ministru Abdullah Abdullah, însă situația e atåt de dificilă, încåt asta nu va aduce vreo mare schimbare. Cu o economie foarte slabă, un grad ridicat de sărăcie și analfabetism, dar și  cu o insurgență islamistă extrem de dură și greu de contracarat, Afganistanul e în mare parte o țară neguvernabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.