Acasă În Lume Pentagonul ingheata un controversat contract cu Boeing

Pentagonul ingheata un controversat contract cu Boeing

DISTRIBUIȚI

Pentagonul a suspendat o tranzactie de 18 miliarde de dolari, privind achizitionarea a 100 de aparate de realimentare Boeing 767, pentru a permite derularea unei investigatii, dupa ce saptamana trecuta compania a concediat doi directori pentru incalcarea eticii profesionale, relateaza Reuters, citat de Mediafax.

Contractul incheiat intre Fortele Aeriene si cel mai mare producator de aeronave din lume prevede, in prima faza, inchirierea in sistem de leasing a 20 de aparate si achizitionarea altor 80, in urmatorii ani.

Subsecretarul american al apararii, Paul Wolfowitz, a declarat in fata Comisiei pentru aparare din Senat ca a -ordonat intreruperea contractului-, decizie care reprezinta un obstacol major pentru Boeing, dupa doi ani de eforturi pentru definitivarea acestui acord.

Valoarea tranzactiei a fost deja diminuata cu cinci miliarde de dolari fata de varianta initiala, in urma protestelor mai multor politicieni, iar analistii incep sa se indoiasca de faptul ca acest contract va fi aprobat in forma actuala, mai ales in urma celei mai recente amanari.

Wolfowitz a explicat ca decizia sa este motivata de concedierea directorului financiar al Boeing, Michael Sears, in cursul saptamanii trecute, si de plecarea lui Darleen Druyun, directorul general adjunct insarcinat cu sisteme de rachete de aparare.

Druyun a fost angajata la departamentul de achizitii al Pentagonului, fiind implicata direct in negocierile cu companiile interesate de contractul oferit de Fortele Aeriene.

In septembrie, Pentagonul a declansat o ancheta, sub acuzatia ca ar fi dezvaluit informatii confidentiale care au ajutat Boeing sa castige in defavoarea contracandidatului european Airbus.

La acel moment, avioanele Boeing 767 si Airbus A330 se aflau in concurenta pentru obtinerea contractului militar. Pentagonul a optat pentru firma americana, explicand ca alegerea a fost determinata de performantele si configuratia aparatului propus de Boeing, precum si de acordurile financiare.

Mai multe mesaje electronice trimise intre Fortele Aeriene si Boeing, care au fost date publicitatii in septembrie, arata ca Darleen Druyun a dezvaluit reprezentantilor Boeing pretul propus de Airbus.

Dupa demiterea lui Sears, conducerea companiei americane a explicat ca el a negociat angajarea lui Darleen Druyun, inainte ca aceasta sa renunte la rolul pe care il avea in tranzactie.

Druyun a parasit Pentagonul pentru a prelua, din ianuarie, functia mult mai profitabila oferita in cadrul Boeing, dar a fost concediata in noiembrie, dupa ce administratia a aflat de intelegerea cu Michael Sears.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.