Home În Lume Polonia pecetluieste cu F-16 prietenia cu Statele Unite

Polonia pecetluieste cu F-16 prietenia cu Statele Unite

DISTRIBUIŢI

Polonia a semnat ieri un contract in valoare de mai multe miliarde de dolari pentru achizitionarea a 48 avioane de lupta americane. Este vorba despre cel mai important contract din domeniul apararii semnat de o tara din fostul bloc sovietic de la sfarsitul razboiului rece.

Achizitionarea aparatelor Lockheed Martin F-16 a fost parafata in prezenta premierului Leszek Miller la baza aeriana de la Deblin, la circa 100 kilometri sud de capitala Varsovia. Contractul valoreaza 3,5 miliarde de dolari. -Este contractul secolului. Este expresia parteneriatului dintre Polonia si Statele Unite-, si-a exprimat satisfactia ambasadorul american la Varsovia, Christopher Hill.

Statele Unite au incercat sa indulceasca povara financiara a Poloniei si au oferit un pachet compensatoriu de imprumuturi in valoare de 3,8 miliarde de dolari si de investitii americane in economia nationala de 6,3 miliarde de dolari. Tuturor companiilor care au participat la licitatia pentru modernizarea fortelor aeriene poloneze, guvernul de la Varsovia le-a cerut un pachet compensatoriu cu o valoare cel putin dubla fata de pretul de achizitie a avioanelor. Conform contractului incheiat cu Lockheed Martin, investitiile americane vor demara chiar incepand cu acest an si se vor intinde pe 10 ani. Chiar daca avioanele vor incepe sa soseasca din 2008, Polonia le va achita abia in 2010, in acest fel asigurandu-se ca bugetul sau nu se dezechilibreaza. Mai ales ca Varsovia trebuie sa plateasca finantelor comunitare de la Bruxelles sapte miliarde de euro in primii trei ani dupa integrarea sa in Uniunea Europeana (mai 2004).

Oferta americana a fost preferata in detrimentul consortiului suedezo-britanic Saab/Bae, care punea la dispozitie avioane Gripen si a companiei franceze Dessault, producatoare de aparate Mirage.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.