Acasă În Lume Protestatarii au luat cu asalt -fortareata- italiana

Protestatarii au luat cu asalt -fortareata- italiana

DISTRIBUIȚI

Mii de protestatari au luat, ieri, cu asalt orasul Genova, cu o zi inainte de inceperea Summit-ului G8. -Un puhoi- de membri ai organizatiilor anarhiste au sosit in gara centrala a orasului in trenuri speciale, in primele ore ale diminetii de joi, de unde au fost, apoi, imbarcati in autobuze dinainte pregatite. Potrivit estimarilor, peste 100.000 de antiglobalisti s-au adunat in oras, pentru a participa la ceea ce unii activisti l-au descris drept cel mai ambitios eveniment al celor doi ani de boicoturi a summit-urilor de acest gen. De frica unor violente asemanatoare celor care au avut loc luna trecuta la Reuniunea de la Gothenberg, autoritatile italiene au transformat Genova intr-un oras-fantoma, in adevaratul sens al cuvantului. Peste 20.000 de politisti si membri ai fortelor paramilitare, echipati cu pusti automate, caschete si scuturi, vor veghea pentru buna desfasurare a lucrarilor celor opt sefi de stat si de guvern. Palatul Ducal, unde va avea loc summit-ul, a fost inconjurat, ca o fortareata, de un gard de otel inalt de patru metri, pentru a-i tine departe pe demonstranti. Magazinele, cafenelele, firmele si restaurantele vor ramane inchise pana luni. Dar multi dintre activisti au sosit in orasul italian cu cateva zile mai devreme, pentru a invinge -inelul de otel- impus de Politia din Genova, in -zona rosie- a orasului. 900 de studenti din Bologna ajunsesera deja la Genova, iar un responsabil al garii din localitate a declarat ca cel putin 500 de activisti din Milano si-au facut aparitia pana la inchiderea ei. -Reuniunea G8 nu este un lucru bun, pentru ca oficialii au venit aici sa decida pentru toata lumea, pentru sase miliarde de oameni, iar ei sunt doar opt. Prefer un G100-, a afirmat unul dintre studenti.

Genova, un oras sub tensiune

Tensiunile au crescut printre genovezi dupa ce doua bombe-colet au explodat in oras, ambele ranind doua persoane. Alte motive de ingrijorare s-au adunat in timp: raidurile Politiei, cresterea controalelor la frontierele Italiei si, ca si cum nu era de-ajuns, a aparut si o amenintare cu moartea la adresa presedintelui american George W. Bush, presupusa a veni din partea milionarului militant musulman Ossama ben Laden. Nu se mai pun la socoteala alarmele false in legatura cu existenta unor bombe plasate pe intreg teritoriul Italiei. Primul val de protestatari a ajuns in Italia, miercuri. Un tren plin cu sute de tineri activisti, scandand -Genova, Genova- si gesticuland cu pumnul strans, a ajuns in gara centrala din oras. Un grup de 25 de persoane purta tricouri inscriptionate cu sloganul -Invadatorii Zonei Rosii-, o referire la planurile lor de a sparge zidul de securitate din jurul Palatului Ducal. Toate pregatirile autoritatilor italiene, care includ elicoptere, avioane de vanatoare si rachete, care au fost dislocate pentru a apara Genova, in eventualitatea unor atentate, au costat 110 milioane de dolari. In ciuda tuturor acestor masuri de securitate, demonstrantii sunt increzatori ca vor reusi sa-si tina manifestatiile.

Demnitarii lumii condamna pornirile violente ale anarhistilor

Multi dintre cei sositi la Genova au afirmat ca se vor tine departe de confruntarile iminente cu fortele de ordine, care vor avea loc in cele doua zile ale summit-ului, dar multimea include si membri ai Organizatiei radicale -Tutti Bianchi-, care au amenintat sa-si forteze drumul spre -zona rosie-. Premierul britanic, Tony Blair, si presedintele american, George W. Bush, i-au condamnat, la unison, pe cei care si-au anuntat intentia de a folosi violenta pentru a se face auziti. -Grupurile mici de anarhisti si huliganii s-au folosit de protestul legitim ca de un vehicul cauzator de haos-, a declarat un purtator de cuvant al premierului britanic. Desi pare a fi greu de crezut, se pare ca nu toti inaltii demnitari aproba acest gen de intalniri oficiale la nivel inalt. Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, si-a exprimat indoiala cu eficienta organizarii unor astfel de summit-uri, declarand ca aceste manifestari au devenit -extravagante si excesive- si ca este timpul -sa ne intoarcem la o organizatie a carei prioritate sunt oamenii-.

Ageda de lucru G8 – motive de ingrijorare pentru ministrii reuniti la Roma

Presati de urgenta situatiei care se degradeaza rapid in Orientul Mijlociu, ministrii de externe ai G8, reuniti la Roma, au incercat, ieri, sa transforme intr-un -semnal de alarma puternic- concluziile celor doua zile de lucru, care vor servi ca osatura a summit-ului de la Geneva. Intrunirea G8 de la Roma a fost dominata de problema Orientului Mijlociu, unde comunitatea internationala incearca din rasputeri sa puna capat spiralei violentei intre israelieni si palestinieni. Sefii diplomatiei care au sustinut aplicarea planului Mitchell si au recomandat trimiterea in zona a observatorilor internationali, au condamnat ceea ce se petrece in Orientul Mijlociu. Un alt motiv de ingrijorare pentru G8 l-a constituit situatia din Macedonia, unde negocierile par a fi total blocate, precum si atacurile virulente ale autoritatilor de la Skopje la adresa occidentalilor. Ministrii de externe au abordat, in concluziile lor, si subiectul spinos al proiectului american antiracheta, NMD, combatut vehement de Moscova. In aceasta privinta, Europa nu face front comun cu Rusia, sustinand deschis Statele Unite, in timp ce Parisul si Bonnul sunt, in mod traditional, mai sceptice. Nu in ultimul rand, ministrii de externe si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu problemele cu care se confrunta continentul african, printre care si flagelul SIDA. Avand agenda de lucru deja structurata, G8, formata din Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Japonia, Canada si Rusia, intentioneaza sa se concentreze pe solutii in vederea unei cresteri economice, pe stergerea datoriilor tarilor celor mai sarace si pe ajutorul care trebuie oferit Natiunilor Unite in lupta impotriva bolilor infectioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.