Acasă În Lume Slobodan Milosevici este cercetat sub stare de arest

Slobodan Milosevici este cercetat sub stare de arest

DISTRIBUIȚI

Ex-presedintele Iugoslaviei, Slobodan Milosevici, a fost arestat in cursul noptii de duminica, dupa o runda de negocieri de sapte ore cu autoritatile de la Belgrad. O data cu aceasta, Milosevici mai intra o data in istoria Iugosalviei, fiind primul ei presedinte care a ajuns in aceasta ipostaza. Conform purtatorului de cuvant al Guvernului iugoslav, Milosevici -s-a predat justitiei-. In momentul in care Politia a patruns in curtea imobilului, s-a auzit un foc de pistol si apoi o serie de arma automata. Se pare ca focul a fost deschis de fiica lui Milosevici. Politia nu a replicat si nimeni nu a fost ranit. La scurt timp dupa aceea, patru autoturisme de lux au iesit pe poarta vilei ex-presedintelui, din cartierul rezidential Dedinje, transportandu-l pe Milosevici la inchisoarea centrala din Belgrad. Politia izolase cladirea pe o raza de 200 de metri. Autoritatile de la Belgrad au dovedit ca stiu sa asculte vocea Washingtonului si se pot incadra in termenul-limita de 31 martie, pentru a-si dovedi bunavointa. Ramane sub semnul intrebarii daca arestarea lui -Slobo- va si suficienta pentru a beneficia de ajutorul american de 100 milioane de dolari.

-Nu-l dam pe Slobo-, -Serbia, Serbia!-

Predarea sa a fost precedata, in cursul zilei de sambata, de ciocniri intre simpatizantii sai, care ii inconjurasera domiciliul, si fortele de politie iugosave, incurajate de o multime de tineri mobilizati la fata locului de miscarea Otpor. -Nu-l dam pe Slobo – si -Serbia, Serbia!- au scandat sustinatorii sai. Timp de 24 de ore, arestarea ex-presedintelui iugosav a stat sub semnul intrebarii, Politia avand dispozitii clare sa nu forteze intr-atat, incat sa se produca ciocniri violente si varsare de sange. La inceputul actiunii de arestare, Milosevici s-a declarat calm si deloc ingrijorat. A facut public faptul ca nu intrerupe servitul cafelei in sanul familiei. Duminica seara, cand se punea deja problema introducerii in actiune a fortelor speciale, pentru a-l captura cu forta, Slobodan Milosevici a amenintat ca -nu voi ajunge viu la inchisoare-. -Acesta se afla impreuna cu cu sotia si fiica sa fluturand arma si strigand ca isi va ucide familia, pe oricine ii intra in casa si se va sinucide-, a declarat vicepremierul iugoslav Zarko Kovac, care s-a ocupat indeaproape de conducerea actiunii. Cazul arestarii lui -Slobo- a determinat o reuniune de urgenta a guvernelor iugosalv si sarb, in prezenta presedintelui Vojislav Kostunica, timp in care au circulat zvonuri ca liderii armatei nu ar fi de acord cu actiunea. Reuniunea s-a incheiat cu delaratia presedintelui Kostunica, care a precizat ca toate deciziile s-au luat in unanimitate. Referitor la Milosevici, Kostunica a mentionat: -Nimeni nu poate ramane de neatins. Fiecare individ trebuie sa raspunda in fata legii… Legea se aplica fiecarui cetatean.- Autoritatile iugoslave au incercat si au reusit sa nu transforme arestarea intr-o actiune violenta, care sa faca din Milosevici un martir.


Cercetat pentru abuz in servicu

In cursul diminetii de ieri, ministrul justitiei din Serbia, Vladan Batic, a precizat, la randul sau ca Miloseci s-a predat de buna voie si va fi audiat de un judecator de instructie in cursul zilei de duminica. Acesta poate dispune tinerea in arest a presedintelui pentru o perioada de 30 de zile. Ulterior perioada de detentie se poate prelungi. Batic a mentionat ca ex-presedintele iugoslav este cercetat pentru abuz, dar a refuzat sa se pronunte asupra pedepsei care i se va putea aplica lui Milosevici, daca va fi gasit vinovat. In schimb, Batic a exclus categoric posibilitatea ca Milosevici sa fie judecat pentru crime de razboi, conform inculparii sale de la Tribunalul de la Haga. Belgradul coopereaza cu Tribunalul Penal International si pregateste o lege privind extradarea, dar pana la promulgarea ei ex-presedintele iugoslav va ramane in tara. Ministrul de justitie din Serbia a subliniat ca deferirea lui Slobodan Milosevici justitiei, este o dovada ca Iugosalvia a inceput sa functioneze ca un stat de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.