Acasă În Lume Un razboi real purtat si generat de arme virtuale?

Un razboi real purtat si generat de arme virtuale?

DISTRIBUIȚI

Adunand la totalul victimelor inregistrate in tabara americana si pe ultima dintre ele, un soldat ucis ieri langa Bagdad dupa atacarea unui convoi, in ceea ce deja a inceput sa se numeasca oficial un razboi de gherila, bilantul negru de 148 de militari morti de la inceputul operatiunilor din Irak il depaseste pe cel inregistrat in razboiul din Golf, din 1991.

In aceste conditii, in jurul deja celebrului dosar al armelor iraniene de distrugere in masa evenimentele se succed in ritm alert. Ieri era asteptat discursul premierului britanic Tony Blair in fata membrilor Congresului, inainte de intalnirea cu presedintele american. O intalnire considerata delicata, dupa ce Blair isi vede periclitat viitorul politic deoarece a garantat autenticitatea dosarului irakian, infirmata intre timp pe multiple cai. Bush nu este nici el intr-o situatie mai buna, desi toata responsabilitatea pentru informatiile care au facut capul de afis al discursului cu care a prevestit razboiul a luat-o asupra sa seful CIA, George Tenet. Audiat miercuri de membrii comisiei senatoriale de control al serviciilor secrete, acesta a incercat la randul lui sa arunce vina pe subalternii sai, explicand ca acestia nu i-au facut cunoscut declaratiile controversate despre uraniul nigerian incluse in discursul prezidential, dar ca discursul a fost aprobat de un oficial al CIA in urma unor intense consultari cu reprezentanti ai administratiei si ai congresului. Membrii comisiei au fost uimiti de declaratie, potrivit unui reprezentant al taberei democrate. Acestia spun ca ramane de vazut daca nu cumva si alte persoane din administratie avea cunostinta de faptul ca informatiile sunt dubioase.

Ancheta FBI

De partea cealalta, potrivit mai multor surse anonime, FBI a inceput o ancheta care va incerca sa clarifice cine, de ce si in ce conditii a fost falsificat dosarul uraniului nigerian. Potrivit -Newsweek-, agenti FBI au fost deja trimisi in Italia, acolo unde se presupune ca au fost -cumparate- documentele de la un reprezentant al ambasadei Nigeriei. Alti agenti au mai fost trimisi si in alte tari, dar ancheta ar urma sa mai cuprinda si audieri ale oficialilor de la Casa Alba si de la CIA, o procedura neobisnuita, care tinde sa reconfirme rivalitatea CIA-FBI. Potrivit informatiilor FBI, CIA nu ar fi cerut respectivele documente pana in februarie anul acesta, adica dupa discursul prezidential, desi ele ajunsesera deja la Departamentul de Stat, trimise de ambasada americana de la Roma. Cu alte cuvinte, CIA nu ar fi avut la dispozitie documente pe baza carora sa aprobe sau nu discursul, ceea ce confirma presupusele presiuni ale Casei Albe pentru aprobarea discursului. La randul sau, seful CIA evita sa vorbeasca despre existenta acestor documente pe masa Agentiei si evidentiaza negocierile purtate cu Casa Alba. Un oficial al guvernului italian a negat din nou o implicare directa a serviciilor secrete italiene in cumpararea falsului dosar irakian, desi FBI si-a trimis deja oamenii la Roma. Ceea ce incearca acum agentii sai este sa vada in ce masura a fost vorba despre o operatiune orchestrata de reprezentanti ai opozitiei irankiene, pentru a castiga suport international in lupta lor de a-l da rasturna pe Saddam Hussein.

In paralel, incepe sa se mai contureze o ipoteza, si anume aceea a existentei unei anume propagande de razboi directionate pentru sprijinirea interventiei militare. Potrivit cotidianului britanic -The Guardian-, canalul de televiziune Sky News s-a vazut nevoit sa recunoasca faptul ca un reportaj despre un submarin al marinei militare engleze care s-ar fi pregatit sa lanseze o racheta de croaziera a fost fals. Ulterior s-a dovedit ca respectivul submarin nu numai ca nu era pe pozitie de atac, dar totul fusese inscenat pentru a fi filmat. In urma cu cateva saptamani, reporterii aflati la Bagdad mai descoperisera ca un pretins camion prezentat de televiziuni in timpul razboiului reprezentand un depozit de arme al irakienilor nu fusese real.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.