Home În Lume VIDEO Renato Usatîi a fugit la Moscova. A lăsat un mesaj în...

VIDEO Renato Usatîi a fugit la Moscova. A lăsat un mesaj în care spune că se teme de arestare

DISTRIBUIŢI

Liderul Partidului Patria, Renato Usatîi, a părăsit în această noapte Chişinăul la bordul cursei de avion spre Moscova de la orele 01:00.

Surse din cadrul Poliţiei de Frontieră au confirmat informaţia plecării la Moscova a lui Renato Usatîi pentru Radio Chişinău. Înainte să plece, Renato Usatîi a postat pe Youtube o înregistrare video în care îşi explică motivele plecării de la Chişinău, afirmând că se teme că autorităţile Republicii Moldova intenţionează să îl aresteze.

{youtube}VQyFnNWaPtM{/youtube}

„Am fost nevoit să părăsesc teritoriul Republicii Moldova, pentru că tovarăşul nostru, Cavcaliuc (Gheorghe Cavcaliuc, şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) – n.n.) nicidecum nu se paote linişti. El ştie că mâine (vineri) trebuie să aibă loc anumite întâlniri care vor decide soarta noastră. De aceea, ca întotodeauna, ei au luat o hotărâre bărbătească ca, până la urmă, să mă aresteze […]  Eu n-am avut mult timp pentru a lua decizia, dar pentru mine a fost important altceva: am înţeles că dacă eu întâmplător ajung în subsol, atunci activitatea noastră ar fi, din păcate, paralizată”.

Deşi cu câteva zile în urmă declara că nu va părăsi Republica Moldova şi că va fi alături de oamenii săi, el le-a transmis activiştilor săi că se gândeşte la ei. „Eu nu sunt un radicalist nebun ca să vă folosesc ca şi carne de tun”. Usatîi a vorbit din nou despre decizia Curţii de Apel Chişinău, de a-l scoate din cursa electorală, calificând-o drept „delirantă”. Tot el a menţionat că astăzi va organiza o conferinţă de presă şi va anunţa „ce facem mai departe, indiferent de rezultate”.

Tot el l-a ameninţat pe Cavcaliuc: „Lasă oamenii în pace, nu trebuie să faci acum percheziţii, să cauţi arme. La activiştii noştri totul e curat, eu chiar ţi-am lăsat o scrisoare la bucătărie. Vei răspunde pentru tot ce ai făcut”.
 
Usatîi, scos din cursa electorală
Curtea de Apel a decis joi respingerea contestaţiei partidului „Patria” privind decizia CEC de scoate partidul de pe listele electorale din alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie în termen de trei zile de la pronunţare. De asemenea, magistraţii Curţii de Apel Chişinău au decis ca suma de 8,1 milioane de lei să fie confiscată.

Inspectoratul General de Poliţie îl acuză pe Renato Usatîi că acesta introdus în Republica Moldova în ultimile 4 luni cel puţin 14 milioane de lei. Astfel potrivit dateor poliţiei Renato Usatîi a introdus 150.000 USD pe 30 mai 2014, 207.000 USD pe 7 august 2014, 230.000 de euro pe 12 septembrie, 34.000 ruble pe 12 septembrie, 160.000 USD pe 19 septembrie şi 185.525 pe 29 septembrie. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, Usatîi a înregistrat în această perioadă două tipuri de tranzacţie: una de alimentare a contului bancar în sumă de 4,6 milioane de lei şi operaţiuni de cumpărare a valutei în sumă de 2 milioane de lei.

Diferenţa dintre suma introdusă în republică şi cea valorificată este de 8,1 milioane de lei, bani pe care, potrivit IGP, Usatîi i-a folosit în campania electorală. Din aceşti bani a fost achitat combustibilul nedeclarat la Comisia Electorală Centrală şi întrebuinţat la alimentarea automobilelor, achiziţionarea unităţilor de transoprt înregistrate în mod fictiv pe numele a doi membri ai partidului „Patria”. O parte din bani a fost direcţionată pentru achitarea serviciilor telefonice prin intermediul firmei „Oleanscaia Alians”. Această firmă este înregistrată pe numele Efrosiniei Oleanscaia, mama Nataliei Grigorişina care se află pe locul 8 pe lista electorală a partidului „Patria”.

Patria a menţionat că 9 vehicule au fost înregistrate pe numele lui Sergiu Dobrea şi Aleksandr Atamanenco. Unităţile de transport care au fost folosite în campania electorală. Potrivit IGP aceşti doi bărbaţi nu au venituri pentru a procura automobilele.
Petrenco a plecat în Rusia din 22 noiembrie. Urmează Dodon?
Fostul deputat comunist Grigore Petrenco, care s-a alăturat lui Renato Usatîi şi partidului Patria, ar fi plecat la Moscova încă de pe 22 noiembrie. Apropiat al mişcării Antifa anchetată pentru pregătirea unor tulburări de masă la Chişinău, Grigore Petrenco a refuzat să confirme informaţia plecării sale la Moscova pentru Ziarul Naţional. Dintre suporterii apropierii de Uniunea Vamală se pare că a mai rămas la Chişinău doar liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.