Home Lumea-i Cum Este Ezitarea, arma secreta a Angelei Merkel

Ezitarea, arma secreta a Angelei Merkel

DISTRIBUIŢI

Viitorul cancelarului Merkel a devenit subiect preferat al comentatorilor europeni dupa recentele alegeri partiale din Germania (unde CDU a pierdut mult) si in perspectiva alegerilor generale din 2017. Dar daca si cancelarul Merkel personal a pierdut sau nu in aceste alegeri, nimeni nu spune precis. Mai incitanta este insa intrebarea: care e secretul longevitatii politice a actualului cancelar german? De ce intrebarea? Pentru ca doamna Merkel este astazi singurul om politic proeminent al Occidentului Europei.
Un rapuns partial, poate fi si gasit si la reputatul sociolog german Ulrich Beck, care a demontat si descris cu meticulozitate, in cartea sa de rasunet “Nu Europei germane”, politica ezitanta a guvernelor succesive de la Bonn iar apoi de la Berlin, mai ales in modul de abordare a problematicii europene si internationale. Beck sustine ca Angela Merkel a stiut sa foloseasca ocazia crizei europene pentru a transforma raportul de forte din Europa in profitul Germaniei folosind, ca metoda, ezitarea.
Sociologul Beck defineste acest tip de comportament politic drept “modelul Merkiavel”, apeland la o constructie lingvistica in care contrage numele Angelei Merkel cu acela al marelui diplomat si filosof renascentist Niccolo Machiavelli, autorul celebrei  carti asupra puterii “Principele”. Mentor, peste timp, al multor mari oameni de stat ai lumii, acesta scria: “Printul nu trebuie sa-si tina cuvantul dat  ieri decat daca acest lucru poate sa-i aduca avantaje”. Considerata de unii ca “regina neincoronata a Europei”, Angela Merkel, sustine autorul german, “ isi trage forta tocmai din capacitatea de  a-si schimba pozitia prin oportunism politic, asa cum a dovedit-o prin adoptarea unor decizii de politica interna ca renuntarea la centralele nuclear-electrice sau acceptarea “eurobondurilor”. 
In descrierea pe care o face “modelului Merkiavel”, Ulrich Beck desprinde patru componente esentiale. 1.Atunci cand este vorba de ajutorarea tarilor indatorate, Angela Merkel nu pronunta un Da sau un Nu decis, ci mai degraba un Mda. Ea are astfel grija sa nu-i privilegieze nici pe “arhitectii Europei”, care cer garantii germane, dar nici pe “suveranistii” care se opun acordarii de ajutor. In acest fel, ea isi asigura deschise doua optiuni si prefera sa conditioneze acordarea de credite  tarilor solicitante in schimbul acceptarii de catre acestea a “conditiilor politicii germane de stabilitate”, cum eufemistic se exprima autorul cartii. 2. Angela Mekel, remarca autorul german, a reusit sa rezolve o adevarata cvadratura a cercului si anume “sa reuneasca intr-o singura si aceeasi persoana capacitatea de a fi realeasa in functie in propria tara si in acelasi timp sa treaca drept un arhitect al Europei”. Mai precis spus, “toate masurile necesare pentru salvarea euro si a Uniunii Europene trebuie sa treaca mai intai testul de aptitudine in interiorul frontierelor germane, adica, mai pe de-a dreptul, “sa fie favorabile intereselor Germaniei si pozitiei de forta a Angelei Merkel”. 3. Machiavelli se intreaba in “Principele” daca este preferabil ca acesta sa fie iubit sau temut. “Ar trebui sa aiba parte si de una si de cealalta, dar cum este dificil sa le impaci pe amandoua, este mai sigur daca esti urat decat daca esti iubit, daca ar trebui sa alegi din doua una”. Angela Merkel, sustine sociologul german, aplica acest principiu: “ea vrea sa fie temuta in strainatate si iubita in propria tara”, ceea ce inseamna neoliberalism brutal in exterior si consens cosmetizat cu social-democratie in interior”. O formula care “i-a permis sa-si intareasca propria pozitie de forta, dar si pozitia Europei germane”. 4. In sfarsit, Angela Merkel vrea “sa impuna partenerilor sai ceva care trece drept o formula magica in Germania la nivel economic si politic – economisirea in folosul stabilitatii! Numai ca, atrage atentia autorul german, aceasta inseamna un liberalism de o extrema violenta, care implica masuri dure in privinta pensionarilor, formarii, cercetarii, infrastructurii etc.”.
Un ziarist francez acreditat la Bruxelles, Ludovic Lamant, observa ca “Beck o prezinta pe Merkel ca pe un cancelar fara coloana vertebrala, care a facut din ezitarea permanenta marca politicii sale, care refuza sa transeze intre linia eurosceptica si cea radical pro-europeana fata de criza. Ezitarea ca tactica de imblanzire, aceasta este metoda Merkiavel. Este posibil ca astazi sa faci exact invers decat ai anuntat ieri si astfel iti multiplici sansele de a castiga viitoarele alegeri nationale”.
Daca arma secreta a ezitarii o va mentine pe Angela Merkel cancelar inca un an, alegerile germane din 2017 vor putea verifica, inca o data, viabilitatea retetei dupa care, in lumea de astazi, ezitare sau ambiguitate pot insemna intelepciune si victorie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.