Home Lumea-i Cum Este Semne de bunavointa in dialogul romano -ucrainean

Semne de bunavointa in dialogul romano -ucrainean

DISTRIBUIŢI

Corespondenta din Cernauti.

Un experiment mai putin intalnit in actiunea politico-diplomatica aRomaniei (atata cat mai este ea), a trecut prea putin remarcat, cu toate ca s-a dovedit prompt a fi de folos. Intr-un moment de blocare (intru totul justificata) de catre Bucuresti a relatiilor oficiale la cel mai inalt nivel cu Ucraina, contactele la paliere mai joase, dar cat se poate de importante, au produs reconectarea si – este de sperat – reintrarea treptata in normal a relatiilor dintre cele doua tari care au frontiera comuna pe sute de kilometri. Impasul a fost depasit prin gestul (temerar, se poate spune) prezentei la Cernauti, de Ziua orasului, a unei delegatii romanesti, condusa de primarul Sectorului 1 al Capitalei , Daniel Tudorache, impreuna cu secretarul de stat la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, Veaceslav Saramet. Fapt care a facut ca demersul romanesc sa actioneze in doua directii: 1. incercarea de a lamuri, cu autoritatile ucrianene, ratiunile si urmarile noilor reglementari privind statutul in scoli al limbilor minoritatilor nationale si 2. asigurarea comunitatilor romanesti din Ucraina ca tara nu le lasa singure intr-un asemenea moment.

Demnitarii romani ne-au declarat ca insusi formatul delegaţiei – reprezentanţi ai MRP şi ai administrației publice locale – Primarul Sectorului 1 București – transmite, atât comunităţilor româneşti din Ucraina, cât şi autorităţilor statului de cetăţenie, un mesaj evident de abordare cuprinzatoare, coeziune interinstituţională şi interes din partea statului român. Remarcabil este ca principalii interlocutori ucraineni ai delegatiei romane au fost Oleksiy Kaspruk – primarul orașului Cernăuți si Mykhailo Pavliuk, prim vicepreședintele administrației regionale Cernăuți .

Romanii din afara granițelor, din R. Moldova și Ucraina, vor fi sprijiniți în proiectele lor viitoare a spus primarul Daniel Tudorache, care a evocat și o înfrățire între Bucuresti si Cernauti în viitorul apropiat si a anuntat că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si-a dat acordul pentru o apropiata întâlnire cu omologul din Cernăuți. Pe agenda discutiilor s-au mai aflat transportul public, o posibilă colaborare cu Apa Nova în vederea alimentării cu apă a orașului si colaborare cu Sectorul 1, in infrastructura, gospodărie publica si turism. Primarul Daniel Tudorache a mai anuntat ca in viitorul apropiat va fi inaugurată o cursă aeriană București – Cernăuți, proiect discutat si la București , și în cadrul vizitei la Cernăuți. Decizia urmează a fi luată de o companie privată interesată de propunere.

Secretarul de stat MRP, Veaceslav Saramet, a transmis preocuparea părții române pentru aplicarea noii Legi a învățământului de către autoritățile ucrainene si a solicitat interlocutorilor sprijin pentru ca drepturile conaționalilor la educație să nu fie diminuate. El a subliniat că cetățenii ucraineni de etnie română sunt loiali statului ucrainean și sunt bine integrați în societate, cunoscând limba de stat – ucraineană – la un nivel foarte bun. Secretarul de stat a abordat si teme de cooperarea bilaterală, precum renovarea Casei Memoriale “Aron Pumnul” din Cernăuți și deschiderea primei grădinițe de limba română în localitate.

Vom sprijini o grădiniță cu etnici români din Cernăuți, a mai declarat primarul Daniel Tudorache si  „vom găsi forma legală si vom găsi sponsori pentru proiect”. Cernăuțiul nu are acum nicio gădiniță cu predare în limba română, ci doar o grupă cu 25 de copii români. Cererea părinților pentru înființarea unei grădinițe române, este foarte mare. Si primarul Oleksey Kasprukun a confirmat că în Cernăuți, locurile în grădinițe sunt o problema si soluția este a deschide complexuri educative, cu un proces de instruire de la vârsta de doi ani și până la clasele mari, adica instituții care să cuprindă grădinița, școala primară, gimnazială și liceală. Asemenea complexuri educative urmează să fie făcute si în școlile cu predare în limba ucraineană, și în cele cu predare în limba română.

Pavliuck Mykhailo, prim-viceguvernatorul Regiunii Cernăuți s-a referit la legea învățământului promulgată recent de președintele Petro Poroșenko, lege care întărește învățământul în limba ucraineană în școli, dar reformă criticată in România și alte țări care au comunități etnice în Ucraina. „Administrația regională de stat a Regiunii Cernăuți a avut o atitudine pozitivă față de eventualele nemulțumiri si discuții provocate de noua lege a educației”, a declarat   prim-viceguvernatorul. „Pentru Administrația Cernăuțiului este foarte important ca reforma în sistemul educativ din Ucraina să se desfășoare în condiții normale, care să asigure un nivel adecvat învățământului, nivel care să se apropie de standardele europene. “

Potrivit ultimului recensământ (2001), românii sunt al treilea grup etnic în Ucraina, după ucraineni și ruși.

Programul delegatiei a inclus in itinerariu si Mănăstirea Bănceni, lăcaș de închinăciune pentru români în Ținutul Herța, unde primarul Daniel Tudorache a adus cadouri pentru copiii orfani din „Satul copiilor”, unde starețul Mânâstirii, Mihail Jar, a ridicat si un asezamant social pentru câteva sute de copii orfani sau cu boli incurabile din toata Ucraina.

În programul sau, secretarul de stat Veaceslav Saramet, s-a întâlnit cu Oleksandr Fișciuk, președintele Administrației Regionale de Stat din Cernăuți și alți reprezentanți ai autorităților locale, dar si cu reprezentanții comunității românești, intre care acad. Alexandrina Cernov si acad. Vasile Tărâțeanu.

Epilog: la doar o saptamana dupa aceasta vizita la Cernauti, ministrii de Externe ai Romaniei si Ucrainei s-au intalnit la Bucuresti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.