Home În Lume Salman Rushdie: jihadismul are de-a face cu islamul

Salman Rushdie: jihadismul are de-a face cu islamul

DISTRIBUIŢI

„Trebuie să încetăm cu această orbire stupidă în fața jihadismului susținând că acesta nu are nimic de-a face cu islamul. Sunt în dezacord fundamental cu oamenii de stânga care fac front comun pentru a disocia fundamentalismul de islam. De 50 de ani islamul s-a radicalizat. Există, desigur, tradiția unui islam luminat. Însă ea nu este la putere astăzi. Atunci când oamenii din Daesh se aruncă în aer, ei o fac strigând ‘Allahu Akbar’, și atunci cum se poate spune că acest lucru nu are nimic de-a face cu islamul?. Este foarte îngrijorător să vezi că extrema dreaptă este capabilă să ia măsură amenințării mai clar decât stânga. Presupunerea constantă a stângii este că lumea occidentală este rea. Prin urmare, totul este trecut prin malaxorul acestei analize”, declara în 2017  scriitorul britanic Salman Rushdie într-un interviu pentru săptămânalul francez Le Nouvel Observateur, citat de AFP, preluat de Agerpres.

Scriitorul Salman Rushdie, născut în Mumbai, în 1947, este subiectul unei fatwa (condamnare la moarte) emisă în 1989 de ayatollahul iranian Khomeini.
Condamnarea la moarte l-a forțat pe Rushdie să trăiască ascuns și sub protecția poliției britanice timp de peste un deceniu.
Potrivit postului de televiziune american NBC, care citează presa iraniană, Hassan Sanei, liderul aceleiași organizații fundamentaliste, a declarat: „Am adăugat suma de 500.000 de dolari la recompensa pe care o oferim pentru asasinarea lui Salman Rushdie. Orice persoană care va îndeplini această sentință va primi imediat suma întreagă“. Se crede că recompensa totală a ajuns în prezent la 3,3 milioane de dolari.
„Desigur, dacă sentința inițială pronunțată de imam (ayatolahul Khomeini) ar fi fost îndeplinită, insultele ulterioare – caricaturi, articole și filme – nu ar mai fi apărut“, a adăugat Hassan Sanei.
Scriitorul britanic Salman Ruhdie, autorul „Versetelor satanice“ – carte ce conține un pasaj în care prostituate visează să devină femeile lui Mahomed -, a fost condamnat la moarte pe 14 februarie 1989, printr-un decret religios emis de ayatolahul Rouhollah Khomeini. Fondatorul Republicii islamice Iran cere tuturor musulmanilor să-i execute rapid pe autorul și pe editorii cărții, indiferent unde s-ar afla, pentru ca „nimeni să nu mai îndrăznească să ofenseze valorile sacre ale musulmanilor“. În septembrie 1998, autoritățile iraniene au promis că nu se va aplica decretul, dar totuși nu l-au anulat. În 1991, traducătorul nipon al cărții a fost asasinat, iar traducătorul italian a fost rănit.
Salman Rushdie s-a născut în Bombay (Mumbai), iar la vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan. După o slujbă de scurtă perioadă în televiziune, el s-a întors în Marea Britanie și a început să își construiască o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu „Grimus“ (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost „Copiii din miez de noapte“ (1981, Polirom 2005, 2007 – distins cu premiul Booker, în 1981, și Booker of Bookers, în 1993).
El apare ocazional la televiziune în calitate de invitat al unor talk show-uri și a fost consultant în echipa de producție a emisiunii „Real Time with Bill Maher“ produsă și difuzată de HBO. Salman Rushdie a fost și gazda unui episod al emisiunii „Charlie Rose“ difuzată de postul PBS în 2006.
Salman Rushdie a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic în iunie 2007. Evenimentul a stârnit reacții violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea „Versetelor satanice“. De asemenea, scriitorul deține titlul de Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, cea mai înaltă distincție culturală franceză.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.