Acasă Opinii Tinerii care au studiat in strainatate

Tinerii care au studiat in strainatate

DISTRIBUIȚI

(Ziarist) Care sunt cele mai importante probleme de care se lovesc tinerii care au studiat in strainatate si doresc sa se intoarca in tara?

(GB) Diferenta dintre cu cat cred ei ca le-a crescut valoarea dupa ce au studiat in strainatate si cat cred cei din jur ca au adaugat in plus la acea valoare.

In general, care sunt motivele pentru care se intorc sa lucreze in Romania?

In majoritatea cazurilor sunt explicatii de natura personala: idealism, patriotism, familie etc. etc. Si, apoi, din punct de vedere strict profesional, sunt sanse mai mari sa avansezi ierarhic mai rapid in Romania, chiar daca salariile sunt mult mai mici decat in alta parte – cel putin la inceput.

Ce optiuni profesionale au tinerii care revin in tara dupa ce studiaza in strainatate (companii private, institutii publice, devin antreprenori, etc.)?

Oricare dintre acestea!

Cat de atractive din punct de vedere salarial si din punct de vedere a parcursului profesional sunt ofertele pe care le primesc acesti tineri care se intorc in Romania?

Depinde ce cu ce compara. Daca se masoara cu salariile din Occident, evident ca nu vor primi vreodata asa ceva, si e si normal sa fie asa. Daca includ si cost of living in ecuatie, diferentele se atenueaza. Daca includ si oportunitatile de promovare, mult mai mari decat in Occident, se atenueaza si mai mult.

Cat de reticente sunt companiile din Romania in a angaja tineri are au studii in strainatate in ideea ca sunt overqualified sau au pretentii financiare prea mari?

Eu nu cred ca vine cineva overqualified dupa niste studii in strainatate, indiferent de job. Cat despre pretentii prea mari, da, asta e principala problema. Eu stiu destule companii care nici nu vor sa se intalneasca cu astfel de candidati, ca sa nu aiba batai de cap inutile cu ei. Intr-adevar, frustrarea e foarte mare printre ei, si riscurile profesionale aferente (pentru angajator, dar nu numai), pe masura.

Cam ce diferenta exista intre salariile pe care le-ar primi aici si cele pe care le primesc daca raman in strainatate?

Depinde de universitatea pe care au facut-o. Poate fi de 1/5 sau mai mare.

George Butunoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.