Acasă Asigurari Comertul electronic va schimba radical piata asigurarilor

Comertul electronic va schimba radical piata asigurarilor

DISTRIBUIȚI

Dezvoltarea fara precedent a tehnologiei informationale din ultima perioada nu a lasat neinfluentata nici piata asigurarilor. Ca urmare a exploziei comertului electronic, specialistii previzioneaza in viitorul apropiat o crestere uriasa a volumului de activitate in industria de asigurari. Cifrele sunt impresionante, estimandu-se, pentru anul 2002, o valoare totala a tranzactiilor pe Internet, la nivel mondial, de peste 1.000 miliarde de dolari. Aceasta tendinta nu este ignorata nici de companiile romanesti de asigurari. Acestea fac, in prezent, primii pasi catre acceptarea comertului electronic ca alternativa la modul traditional de vanzare prin agenti. Pe Internet au aparut deja primele site-uri pe care romanii pot compara oferte ale diferitelor companii de asigurari din tara. Chiar daca platile on line nu sunt posibile deocamdata, primii pasi au fost facuti. In momentul de fata, asiguratorii prezenti pe Internet accepa comenzi on line, plata urmand sa se faca de catre asigurat in momentul semnarii contractului.

Comertul electronic va determina, potrivit specialistilor, mutatii importante in activitatea societatilor de asigurari. In primul rand, costurile de operare se vor diminua substantial, asiguratorii putand renunta la o parte din agentii activi sau la majoritatea unitatilor teritoriale. Concomitent, latura informationala va trebui insa imbunatatita. Deoarece produsele de asigurare vor putea fi experimentate de clienti inainte de a fi cumparate efectiv, informatiile legate de polita vor trebui prezentate cat mai riguros si mai detaliat cu putinta. O consecinta benefica pentru clienti, dar si pentru asiguratori va fi crearea unei baze de date care va permite realizarea de comparatii intre diferite oferte.

Globalizarea comertului nu va ocoli nici industria de asigurari. Aceasta se va elibera treptat de restrictiile statale si, gratie serviciilor electronice, va deveni comert global asemenea oricarui alt serviciu financiar. Este de asteptat, de aceea, o omogenizare a reglementarilor in materie la nivel mondial. In plus, asiguratorii nu vor mai vedea comertul prin Internet doar ca pe o alternativa la vanzarea clasica, ci se vor concentra pe crearea de produse special destinate tranzactionarii prin Internet. Modelul traditional de organizare a unei societati active in acest domeniu, in care este posibila acoperirea intregului proces de asigurare, de la vanzarea produselor si pana la acordarea despagubirilor, va disparea treptat, in locul lui instituindu-se treptat un nou model, cu subdiviziuni tot mai strict specializate. Atfel, vor exista unitati care se vor ocupa doar de partea de vanzari, altele vor emite polite, altele vor acoperi partea de investitii, iar alte unitati vor stabili cuantumul despagubirilor datorate de asigurator si le vor plati asiguratilor.

Un rol tot mai important pe piata asigurarilor, pe masura ce comertul electronic va lua amploare, il vor avea bancile. Administrand conturile curente si colectand ordinele de plata ale clientilor, acestea vor opera platile electronice in mod automat si isi vor creste influenta in distributia informatiilor privind asigurarile. La noile conditii de piata vor trebui sa se adapteze si brokerii de asigurari. Pozitia lor este, de altfel, cea mai amenintata de electronizarea comertului cu asigurari. Specialistii considera ca brokerii vor trebui sa se concentreze pe rolul de expert- consultant, astfel incat locul lor sa nu fie luat definitiv de o retea de computere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.