Acasă Părerea mea Eterna și fascinanta țară a domnului Lăzărescu

Eterna și fascinanta țară a domnului Lăzărescu

DISTRIBUIȚI

În țara lui ”las-o mă, că merge și-așa”, schimbarea din temelii a sistemului  medical , din care se înfruptă de ani buni o clientelă  care căpușează la propriu banii publici, echivalează cu o revoluție pe care foarte puțini politicieni sunt gata să și-o asume. Nu mai e o noutate pentru nimeni faptul că nu banii reprezintă principala cauză a sistemului medical precar din țara noastră ci tocmai proasta lor gestionare care face ca pacienții să se intereseze în continuare de mercurialul prețurilor la orice
internare în spital, iar medicii să plece pe capete în străinătate, în căutarea unui trai decent și a unor condiții normale de lucru. În aceste condiții, medicii care fug cât văd cu ochii de actualul sistem medical de ce ies în stradă și cer ca el să rămână neschimbat? Iar românii care acuză aproape zilnic șpaga și indolența din sistemul sanitar pentru ce apără cu piepturile goale acest sistem? Sfânta Manipulare! Cum am uitat brusc că lunar din veniturile fiecăruia dintre noi se duc 10,7%( 5,5% de la angajat și 5,2% de la angajator) către un sistem sanitar care nu ne oferă nimic în schimbul banilor dați. Cifrele sunt amețitoare. La un venit mediu de 2117 lei în 2012, circa 210 lei merg către sănătate. Potrivit ultimelor date de la Ministerul Muncii, în România sunt peste 5,25 milioane de salariați. Un simplu calcul arată că lunar în buzunarele sănătății românești ajung doar din contribuții sute de milioane de euro. Din păcate banii nu merg  către sănătatea românilor ci către sănătatea conturilor celor care trăiesc din căpușarea acestui sistem, de la medici, manageri de spitale până la firme cu  pretenții. Aceștia ar face aproape orice pentru ca sistemul să funcționeze după principiul lui Farfuridi: ”să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!”  
Ce contează că sistemul de sănătate  este aproape mort, importantă e doar supraviețuirea lor!Iar pentru acest lucru , nici un preț nu e prea mare, nici chiar prețul sănătății a milioane de români care  mor cu zile din cauza unor mecanisme financiare și medicale total ineficiente. Tocmai de aceea , medicii care cunosc putreziciunea sistemului, din interior, dar continuă să-l apere, sunt în culpă gravă pentru că atunci când au pășit dincolo de porțile facultății de medicină au jurat : ”Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră”. Sunetul arginților a devenit din păcate pentru mulți mult mai puternic decât Jurământul lui Hipocrat, care s-a transformat într-un simplu exercițiu de retorică. Lor trebuie să le ”mulțumim” în primul rând pentru faptul că de 20 de ani trăim în țara domnului Lăzărescu,iar politicienilor care se opun din răsputeri eliminării cangrenei din sănătate  nu ne rămâne decât să le urăm să ajungă pe mâna sistemului pe care-l apără cu atâta patos.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.