Acasă Politic Andreea Moldovan a înțeles și ea după o zi: vom avea în...

Andreea Moldovan a înțeles și ea după o zi: vom avea în continuare spitale exclusiv COVID

DISTRIBUIȚI

La finalul ședinței de guvern de joi, Secretarul de stat Andreea Moldovan a făcut declarații. Neînțelegând ce comunică, Moldovan a anunțat că nu se vor mai folosi noțiunile de spital COVID și non-COVID: „Am eliminat sintagma spitale covid și non covid. Vom aloca pacienți COVID și în spitale non-covid unde infrastructura o permite. Încercăm să creăm circuite covid și non covid. Am stabilit 3 niveluri diferite: nivelul 1, unde spitalul are radiologie, gărzi, nivelul 2, au radiologie sau CT dar nu non stop, dar au și gărzi de infectioase și pneumologie, și nivelul 3 unde se pot face paturi de terapie intermediară și unde există gardă cu specializare în infecțioase și pneumologie.”, explica joi Moldovan.

După ce personalul medical din spitalele COVID s-a entuziasmat că cineva i-a înțeles și le permite și lor să trateze pacienți și cu alte afecțiuni, Andreea Moldovan a revenit asupra declarației: „Există spitale COVID care vor rămâne în continuare. Pe de altă parte, ce nu va mai fi deocamdată inclus în îngrijirea COVID sunt spitale cum ar fi, de exemplu, sanatorii de nevroze unde pacienţii nu aveau surse de oxigen la care să aibă acces, astfel încât aceste spitale le-am lăsat deoparte. Ceea ce este important este că s-au inclus în aceste liste şi s-au inclus în această abordare a pacientului COVID spitale unde aceştia pot să fie îngrijiţi mai bine. Cum am spus anterior – terapie intensivă, radiologie şi laborator. Foarte importantă este abordarea din punct de vedere al urgenţelor medicale sau chirurgicale. (…) Ceea ce este nou în acest ordin este tocmai deschiderea spitalelor de urgenţă acolo unde pacientul ajunge per prima spre o îngrijire corectă a pacientului şi COVID”, a explicat secretarul de stat.

Întrebată dacă şi spitalele de urgenţă trebuie să aibă fluxuri pentru COVID, Andreea Moldovan a răspuns: „Exact, pentru că pot să aibă astfel de fluxuri, infrastructura o permite. De asemenea, capacitatea de investigare corectă a pacientului o permite”.

„Momentul în care nu vor mai exista spitale exclusiv COVID va fi momentul în care această pandemie se va linişti şi vom putea să realocăm tot mai multe spaţii non-COVID pentru pacienţi”, a spus Moldovan.

Poate ar fi trebuit ca Moldovan să rămână director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, meserie la care a dovedit că se pricepe. Poziția de secretar de stat în MS e una de responsabilitate națională, iar comunicarea eronată a prevederilor actelor pe care se presupune că ea le-a întocmit, arată că abilitățile sale politico-administrative sunt reduse, mai ales după ce s-a dovedit că actele privind plata personalului medical din centrele de vaccinare au zăcut neaprobate la ea în birou.

Citește aici Textul Ordinului MS prin care Moldovan credea că se renunță la sintagmele spital COVID și non-COVID dar de fapt nu se renunță

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.