Acasă Politic Băsescu și Ponta -de comun acord pe o temă importantă

Băsescu și Ponta -de comun acord pe o temă importantă

DISTRIBUIȚI

 

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, înainte de plecarea la dineul de lucru al membrilor Consiliului European, că opțiunea României pentru viitoarea Comisie rămâne Dacian Cioloș la Agricultură, precizând că acest portofoliu a fost întotdeauna unul extrem de disputat.

 

Șeful statului a precizat că la dineul șefilor de stat și de guvern din Consiliul European nu se va desemna președintele Comisiei Europene, ci doar se va lansa „un proces de reflecție”.

 

Totodată, Traian Băsescu a spus că nu este momentul discuțiilor privind comisarul din partea României.

 

„Văd că este o agitație extraordinară cu comisarul. Nu este momentul, ceea ce nu înseamnă că nu este momentul diplomatic al discuțiilor care trebuie făcute de la guvern la guvern. În ceea ce privește poziționarea României în vederea obținerii unui portofoliu convenabil, sigur opțiunea noastră rămâne continuarea cu Dacian Cioloș la Agricultură, dar nu suntem singuri pe lume și portofoliul Agriculturii este extrem de disputat întotdeauna”, a subliniat președintele Traian Băsescu, în cadrul unei declarații făcute marți la Aeroporul Henri Coandă, înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la summit-ul PPE și la Dineul de lucru separat al șefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

 

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că tema viitorului comisar european pe care România îl va avea a fost discutată în cursul zilei în coaliția de guvernare, el arătând că opțiunea principală pentru România este de a păstra portofoliul Agriculturii, dacă este posibil.

 

Întrebat dacă marți, în discuțiile cu colegii socialiști din PES, va discuta și despre opțiunea României pentru un anume portofoliu din CE, Ponta a răspuns: „Da, am discutat azi în coaliția de guvernare din care fac parte USD, UDMR, și era și domnul Tăriceanu acolo, și opțiunea principală pentru România este de a păsra portofoliul Agriculturii, dacă este posibil”.

 

„Dacă nu, sigur, trebuie să discutăm de un alt portofoliu important”, a spus Ponta.

 

El a susținut că, din păcate, România va avea o slabă putere de negociere în Consiliu pentru că șeful statului, Traian Băsescu, nu are putere de negociere. „România va avea o slabă putere de negociere pentru că cel care trebuie să negocieze nu e acolo, eu, iar cel care e acolo nu are nicio putere de negociere. Toată lumea știe că a luat 6% și că oricum în noiembrrie pleacă. Deci din punctul ăsta de vedere, din păcate, ca și la momentul bugetului 2014-2020, când a fost domnul Băsescu și am obținut cea mai slabă alocare din toate țările UE, mi-este teamă ca domnul Băsescu, total dezinteresat de ceea ce se mai întâmplă în România de la anul, să piardă portofoliul Agrocultuii sau să obțină nimic pentru România”, a spus Ponta.

 

Întrebat dacă Cioloș va rămâne comisar, în condițiile păstrării portofoliului Agriculturii, Ponta a precizat că prima discuție este despre portofoliu, după care fiecare țară respectă o procedură de nominalizare. „E prematur să vorbim despre orice altceva”, a spus Ponta.

 

Întrebat dacă Justiția s-ar număra printre variantele de lucru pentru a doua opțiune, Ponta a spus că nu ar fi rău, dar că cel mai bine ar fi ca România să păstreze Agricultura.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.