Acasă Politic Pedelistul Costică Canacheu – un candidat perfect pentru ANI și procurori

Pedelistul Costică Canacheu – un candidat perfect pentru ANI și procurori

DISTRIBUIȚI

Președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților ar putea să intre în atenția procurorilor pentru fals în declarații și a ANI pentru nedeclararea veniturilor. Costică Canacheu a „uitat“ să spună că a primit de la firma la care este acționar anumite sume de bani pe care anterior el le împrumutase societății. Conform legii, sumele de bani trebuiau să fie trecute în declarația de avere atât la capitolul „împrumuturi acordate“, cât și la capitolul care tratează banii care au intrat în conturile unui demitar.
Conform declarației de avere, Costică Canacheu este acționar la firma Nei Co Grup SRL și tocmai a vândut firmele Neico SRL și Neitech SRL. El a încasat în anul 2008 suma de 75.000 de lei ca salariu de la Camera Deputaților și suma de 220.000 de lei ca dividente de la respectiva firmă. Cu toate acestea, el și-a permis în trecut să își împrumute această companie cu 61.000 de lei, 80% din salariul său de deputat.
Împrumutul a fost acordat în datele de 30 noiembrie 2004 și 31 decembrie 2004 și i-a fost returnat deputatului în data de 22.09.2005. În mod normal, în declarația de avere 53/876 semnată de deputat la data de 07.05.2005, sumele de bani trebuiau trecute la capitolul „Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate“.
De asemenea, declarația de avere nr. 51/625 semnată la data de 28.12.2006  nu conține nicio referire la faptul că firma i-ar fi returnat deputatului împrumutul. De menționat este faptul că în 2005 suma virată lui Canacheu de firmă (61.000 de lei) este mai mare decât salariul pe care acesta l-a încasat de la Camera Deputaților în acel an (42.000 lei).
Deputatul spune că la data respectivă nu ar fi trebuit să declare faptul că a acordat un împrumut firmei sale, dar este contrazis chiar de formatul declarației care are o rubrică specifică pentru banii pe care îi plasează.

Contracte din bani publici

Firma la care Canacheu este acționar majoritar oferă servicii tipografice și are mai multe contracte cu diferite instituții de stat. O parte dintre contractele Nei Co Grup SRL sunt semnate cu structuri din sistemul de apărare, parlamentarul fiind președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.
În marea majoritate a cazurilor, instituțiile publice care au „cotizat“ la firma lui Costică Canacheu au „uitat“ să publice în Monitorul Oficial sau în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțuri de atribuire a licitațiilor. Practic, firma a reușit să returneze împrumutul acordat de proprietarul ei cu bani încasați de la structurile de stat pe care același proprietar le controlează. 

VIP-uri cercetate pentru fals în declarații

Costică Canacheu nu ar fi singurul politician de rang înalt care ar ajunge să dea cu subsemnatul din cauză că și-a declarat fals averea. Colegul său de partid și de cameră, Andrei Valentin Sava, a ajuns în atenția DNA pentru că nu a menționat niște dividente încasate de la mai multe firme. La rândul său, deputatul Mircea Marin a ajuns în atenția ANI care a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție deoarece a uitat să declare un teren și o clădire pe care le concesionase de la Primăria Orașului Pantelimon.
Liberalul Mihăiță Calimente a ajuns în vizorul ANI deoarece și-a declarat mai mulți bani decât are în realitate, iar fostul ministru al Tineretului, Sorina Plăcintă, s-a ales la rândul ei cu dosar penal deoarece a uitat că este patroana mai multor firme.
Mult mai mediatizate au fost cazul președintelui Senatului, Mircea Geoană, care a fost prins în offside de ANI cu un apartament de peste 700.000 de euro, sau situația europarlamentarului George Becali, care a uitat să declare mai multe terenuri și împrumuturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.