Acasă Special Cartierul Primaverii II ameninta siguranta Aeroportului Baneasa

Cartierul Primaverii II ameninta siguranta Aeroportului Baneasa

DISTRIBUIȚI

Cea mai mare afacere imobiliara din Capitala dupa 1989, ce se va materializa intr-un nou cartier de lux, numit -Primaverii II-, va vaduvi Institutul Agronomic de 226 hectare de teren cultivat cu pomi fructiferi si vita-de-vie si va afecta zona de siguranta a Aeroportului Baneasa. Surse apropiate tranzactiei ne-au declarat ca megaafacerea a fost pusa la cale in cele mai mici amanunte, timp de opt luni, in cadrul actualului Guvern, care a aprobat si un plan de constructie. O data ce toate planurile au fost aranjate, in urma cu doua saptamani, Consiliul General al Primariei Municipiului Bucuresti, format in majoritate din membri ai PSD, a aprobat planul de urbanism al noului cartier. Acesta va ocupa o suprafata de 220 hectare in sectorul 1 si se va situa in perimetrul cuprins intre Aleea Privighetorilor – Campul Pipera – Aeroportul Baneasa – Soseaua Bucuresti-Ploiesti. Cu girul consilierilor PMB, terenul in cauza a fost trecut din -extravilan- in -intravilan-, pretul sau crescand astfel cu doi-trei dolari/mp la circa 200 dolari/mp. Investitia in noua zona rezidentiala – care va avea, pe langa vile somptuoase, un centru comercial, birouri, scoala s.a. – este estimata in acest moment la un miliard de dolari.

Intemeietorii noului -asezamant- s-au gandit la toate, astfel ca au gasit si investitori americani dispusi sa construiasca viitoarele obiective din -Primaverii II-.

Interesant este faptul ca cea mai mare parte a terenului pe care vor fi construite locuinte de lux se afla in perimetrul Fermei Baneasa, apartinand Institutului Agronomic Bucuresti, care a intrat in posesia acestuia in 1929, printr-un act de donatie a Casei Regale a Romaniei. Conform documentului, terenul nu poate fi instrainat. Acest fapt nu a constituit insa un impediment pentru afaceristii care au pus la cale megaafacerea si care, potrivit unor surse bine informate, sunt foarte apropiati de unii fruntasi ai partidului de guvernamant.

Reusita business-ului a fost asigurata de rectorul Institutului Agronomic, Ioan Alecu, care, in urma cu un an si jumatate, a semnat un contract de asociere in participatiune cu firma -LogTrans-, devenita ulterior -Baneasa Investment- SA, condusa de Puiu Popovici, un misterios om de afaceri implicat in tot felul de tranzactii imobiliare, care de care mai profitabile. Se pare ca Puiu Popovici se afla, printre altele, in umbra privatizarii Hotelului Dorobanti cu reteaua internationala Howard Johnson, precum si a hotelurilor Parc si fostul National. Legaturile sale cu partidul de guvernamant sunt mult mai vechi si foarte ramificate, el fiind ginerele fostului fruntas comunist Ion Dinca si cumnat cu Nicolae Badea, presedintele Consiliului de Administratie al Clubului Dinamo.

Faptul ca Institutul Agronomic pierde baza de cercetare destinata practicii studentilor nu a fost un motiv suficient de intemeiat pentru ca Ministerul Educatiei si Cercetarii sa nu-si dea girul asupra schimbarii destinatiei terenului aflat in administrarea acestei institutii de invatamant. Aceasta este o dovada in plus ca membrii Cabinetului Nastase au cooperat deplin pentru reusita -obiectivului de investitii- Primaverii II, un cartier in care, in mod cert, nu se vor construi case pentru tineri si nici locuinte sociale.

Exista insa si alti cobeneficiari ai megaafacerii, agreati – e lesne de inteles – de partidul aflat la putere. Unul dintre acestia este Gigi Becali, cooptat la proiect cu 18 hectare de teren aflate in perimetrul Campului Pipera, in posesia carora a intrat in urma cu cativa ani, in baza unor inginerii financiare. Terenul respectiv a facut parte din Padurea Baneasa, dar in perioada fostului mandat PDSR, a fost retrocedat unor presupusi mostenitori de actualul deputat PSD Marin Ianculescu, pe atunci secretar de stat la Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Imediat dupa preluare, terenul a fost defrisat si vandut lui Gigi Becali, care a construit aici mai multe vile. Se pare ca imediat ce a reusit sa se infiltreze in proiectul Primaverii II, dl Becali a revandut terenul in cauza unor investitori americani, cu un pret mult mai mare, corespunzator noului statut al acestuia. Interesant este faptul ca nici la aceasta ora nu exista vreun document de scoatere a celor 18 hectare de teren din fondul forestier.

Dupa toate probabilitatile, si Aeroportul Baneasa va fi sacrificat pentru a face loc noilor obiective luxoase din Primaverii II. Liderul de sindicat, Stefan Mladin, ne-a declarat ca in planul de urbanism au fost incluse cateva terenuri din zona de siguranta a aeroportului. Potrivit lui Mladin, ministrul Miron Mitrea nu are cunostinta de terenurile instrainate, motiv pentru care salariatii aeroportului au solicitat PMB proiectul noului cartier. Reamintim ca ziarul nostru a adus la cunostinta opiniei publice, in urma cu cateva luni, aspecte incitante privind lupta acerba pentru acapararea terenurilor aflate in patrimoniul Aeroportului Baneasa, in care unul dintre principalii protagonisti este Gigi Becali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.