Acasă Special Cele patru legi ale naturii, bulversate

Cele patru legi ale naturii, bulversate

DISTRIBUIȚI

Constantele nu mai sunt constante, afirma cercetatorii australieni. O revolutie in fizica. Totul trebuie revazut. Demonstratie.

Noutatea a aparut la sfarsitul lunii august: constantele fizicii, pilonul legilor naturii, nu mai sunt constante. Aceste valori, cateodata dureros invatate si care se credeau a fi gravate in marmura, variaza cu timpul. Viteza luminii? Variabila. Constanta gravitationala sau cea a termodinamicii? Inconstante. Si cea a mecanicii cuantice? La fel. Nici chiar incarcatura electrica si masa electronului, valabile ieri, nu mai sunt valabile astazi. Problema este cat se poate de serioasa. Caci, in fond, este vorba de legile naturii, care trebuie retusate si reluate, pentru a explica cum de acesti parametri isi pierd statutul de constante pentru a deveni niste variabile obisnuite. Cel mai probabil, vor trebui scrise noi legi.

Dar cine a declansat o asemenea nebunie? Sunt mai mult niste experimentatori decat teoreticieni. Cu rabdare, echipa australianului John Webb, de la Universitatea Noua Galie de Sud din Sydney, a scrutat cerul si a studiat lumina venita de la quasari.

Cu ajutorul lentilelor observatorului hawaiian de la Mauna Kea, John Webb a analizat aceasta lumina, care soseste pana la noi, dupa ce a traversat nori de atomi si de molecule de diferite naturi si de diferite varste. Concluzia lor este aproape de necontestat – constantele variaza. Nu enorm, asta cu siguranta. Doar cu aproape 0,0007%, dupa masuratorile efectuate asupra unei perioade de timp cuprinse intre 3,5 si 13 miliarde de ani, dupa Big Bang. Suficient insa pentru a ne pune serioase semne de intrebare.

-Daca avem dreptate, este cu adevarat revolutionar-, se aprinde Michael Murphy, unul dintre participantii la experimente. -Nu am gasit o noua lege a fizicii, dar suntem intr-un fel ca Newton si marul sau: avem indiciul ca in natura exista ceva fundamental, pe care nu-l cunoastem-, a adaugat acesta. Totul este in -daca- si -potential-, caci prudenta trebuie sa fie inca cuvantul de ordine. Alte rezultate vor trebui sa vina de la alte echipe si mai ales de la alte telescoape, adica experimente cu totul diferite. -Sunt inca putin sceptica. Aceste masuratori sunt delicate si sursele de erori numeroase-, ne tempereaza Francoise Combes de la Observatorul din Paris. Un scepticism cu atat mai meritoriu cu cat ea a colaborat cu John Webb la un experiment prudent, care suspectase o variatie a constantelor, dar in alt sens.

Chestiunea este deci departe de a fi inchisa. Ironia este ca teoreticienii nu au fost deloc surprinsi. Se banuieste inconstanta constantelor inca din anii *70. Unul dintre cei mai renumiti cercetatori, Paul Dirac, indraznise cu ceva timp in urma sa se atinga de unele dintre aceste constante, pentru a conchide ca valoarea lor se ajusteaza pentru a permite existenta noastra. Dar eforturile cele mai serioase sunt mult mai recente si fac parte din acest lung mars al fizicii spre unificarea fortelor.

Experimentele lui John Webb isi arata adevarata valoare tocmai in acest context. De fapt, ele n-au masurat direct constantele cele mai cunoscute, cum ar fi, spre exemplu, viteza luminii, incarcatura electronului sau constanta gravitationala. Este un amestec al acestor forte familiare la care detectoarele au fost sensibile. Mai precis, la asa-numita constanta a structurii fine, care este atasata fortei electromagnetice.

In natura, la fiecare forta fundamentala este asociata o constanta numita de cuplaj, care este exprimata printr-un numar fara dimensiune, inmultire si impartire a unor constante familiare. Si daca una dintre aceste constante fundamentale se schimba, atunci toate trebuie sa se schimbe, dar nu foarte mult, caci istoria noastra de la Big Bang este foarte sensibila. Mici variatii la aceasta scara imensa si ar aparea asemenea consecinte, incat noi n-am mai exista acum pentru a vorbi despre aceasta problema. Or, noi suntem aici si asta este proba ca aceste variatii nu au fost asa importante si chiar daca au fost, au fost fara indoiala in timpul primelor secunde ale Universului. Raman deci multe de cercetat pentru a intelege ce se ascunde departe, foarte departe, in spatele virgulelor si al procentelor. Frumusetea lumii consta fara indoiala in aceste detalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.