Acasă Special Ciupercile comestibile, o cultura rentabila

Ciupercile comestibile, o cultura rentabila

DISTRIBUIȚI

Ciupercile au fost intotdeauna delicatese, chiar si in meniurile celor mai renumite restaurante. Pretul unui kilogram de ciuperci este suficient de mare, astfel incat sa asigure si producatorului un castig important. Ciupercile comestibile reprezitna un produs agroalimentar foarte valoros prin continutul bogat in substante nutritive, prin gustul si aroma specifice. Ele au un rol important si in terapeutica medicala, avand calitati curative antivirale. Consumul lor determina si scaderea colesterolului. Din punct de vedere economic, cultura ciupercilor este rentabila prin folosirea tuturor partilor componente, circulatia rapida a fondurilor investite, folosirea spatiilor deja existente si obtinerea mai multor cicluri de cultura pe an.

Pentru obtinerea unei recolte bune se pot folosi trei sisteme de cultura, in functie de mijloacele materiale disponibile:

Clasic – in spatii improvizate (pivnite, magazii, grajduri), care sa mentina o temperatura cat mai constanta zi si noapte, obtinandu-se doua cicluri de cultura pe an (martie/august) pe biloane sau saci direct pe podea, cu o productie de 5-7 kilograme pe metru patrat pentru fiecare recolta;

Semiintensiv – in spatii reamenajate (hale, foste crescatorii de pui, depozite de legume si fructe, crame, magazii dezafectate) cu sisteme de incalzire, ventilare, alimentare cu apa, dezinfectie si pasteurizare. Se pot obtine doua-trei cicluri de cultura pe an (martie, septembrie, decembrie) pe stelaje sau in ladite suprapuse, cu o productie medie de sapte pana la noua kg/mp/ciclu de productie;

Intensiv – in spatii special amenajate: fara ferestre, inalte de trei metri, cu instalatii de sterilizare si pasteurizare, de reglare automata a factorilor de microclimat. Printr-un flux tehnologic mecanizat se pot obtine anual cinci-sase cicluri de productie, pe stelaje sau in laditie suprapuse, cu o productie medie de 10 pana la 15 kg/mp/ciclu de productie.

O atentie deosebita trebuie acordata pregatirii compostului, o veriga dificila in reusita culturii. Necesarul de compost pentru un metru patrat este de 80-100 kg, indiferent de sistemul de cultura adoptat. Substratul nutritiv pentru cultivarea ciupercilor se prepara din paie de grau, orz sau secara, care se pun la imbibare cu must de gunoi de grajd.

Cheltuielile si veniturile, respectiv profitul, variaza in functie de sistemul de cultura folosit.

Eficienta unei productii de ciuperci

Cheltuieli pentru un spatiu amenajat cu o suprafata de 100 mp in sistem clasic:

Pregatirea spatiului de cultura – 1.000.000 lei

Miceliu – 100 kg x 40.000 lei = 4.000.000 lei

Material pentru compostare – 10 tone = 4.000.000 lei

Consum apa, energie = 1.500.000 lei

Alte cheltuieli (lazi, pesticide, ambalaj) = 7.000.000 lei

Total cheltuieli = 17.500.000 lei

Venituri (1.000 kg x 40.000 lei) = 40.000.000 lei

Profit = 22.500.000 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.