Acasă Veto GUVERN DIN LAC IN PUT

GUVERN DIN LAC IN PUT

DISTRIBUIȚI

S-a rafistolat guvernul. Ei, şi? E de observat cît de mult a ajuns politica o activitate -în sine- şi întoarsă doar către sine, suficientă sieşi, ca şi colecţionatul de insigne sau mersul la stadion. -Palpitantă- şi la fel de găunoasă, în fond, ca şi un meci de fotbal, se uită constant că rostul fundamental al politicii e de a îmbunătăţi viaţa oamenilor, nu de a fi un spectacol de încăierare. Imensa mediatizare a acestei sterilităţi zbîrnîitoare o transformă în obiect de pasiuni vîrtoase, de pariuri şi calcule combinatorii, de tăieri de fire-n patru şi lucrături parşive. Dacă un ministru nu e un ins care face bine mulţimii, e un rahat. S-a schimbat ministrul Muncii. Ce ne pasă mie, cetăţean de rînd şi altor milioane ca mine, că a venit altul? Spune cineva că ăsta noul are de gînd ca, de mîine, cum-necum, să mărească pensiile? Nu spune. Atunci cu ce e mai bun cel nou decît cel vechi şi cu ce mă încălzeşte schimbarea?! Altul la Agricultură. O să fie mai ieftină pîinea? O să fie mai multe legume şi fructe românesti pe piaţă, la preţuri cinstite? Ţi-ai găsit! Altul la Nuştiuce. Are el o soluţie de ieftinit gazul, curentul electric? Nici pomeneală. Atunci ce rost are tam-tamul? Schimbăm un şofer ciung cu unul chior.

Găsesc tare neînţeleaptă mişcarea premierului Tăriceanu. Dacă în cutare domeniu, cel mai bun specialist, cu stofă de şef şi cu idei de bine, e un cetăţean român de etnie maghiară, foarte frumos, nu e nicio problemă, pune-l ministru. Dar să te înhăitezi făţis cu o organizaţie cu ţeluri iredentiste cum e UDMR, să-l ţii mînă dreaptă (vice-premier) pe un ins nefrecventabil ca Marko Bela, care anunţă furibund, într-o manieră extremistă blamată de toată Europa civilizată, că el luptă împotriva prevederilor Trianonului (adică vis/z/ează retrasarea graniţelor), că doreşte să scoată o bucată din teritoriul ţării de sub autoritatea statului român şi să facă acolo un fel de stat-în-stat – înseamnă să nu-ţi pese de moştenirea marilor Brătieni şi, de dragul menţinerii în jilţ, să cochetezi cu iresponsabilitatea. Şeful secund al Guvernului României e un politician care se declară în slujba Ungariei şi care a sprijinit din plin netrebnicele demersuri din zona Harghita-Covasna referitoare la aşa-zisa -autonomie- (demersuri ilegale, dar neîmpiedicate de nimeni, care, aşa cum anticipam, au generat hîrtii fluturate acum prin diverse cabinete europene şi o să ne dea bătăi de cap).

Că PSD-ul sprijină aşa o încropeală este evident o perversitate. N-or fi avînd interes Geoană şi ai lui să meargă liberalii bine. Că prin asta susţin o politică antinaţională – nu-i doare capul. N-au mai făcut-o? În 1999, Adrian Nastase scria că Monumentul Generalilor (ucigaşi de români) de la Arad e -o sfidare dispreţuitoare a actualilor guvernanţi adresată întregului popor român şi o provocare intolerabilă şi inconştientă din partea unor forţe revanşarde maghiare- (Dimineaţa, 5 oct. 1999-), ceea ce nu l-a împiedicat să patroneze reamplasarea lui, în anul 2004, cu mare pompă (după ce, în 1925, fusese scos de I.I. Brătianu).

În fine, că 303 parlamentari şi-au dat entuziast girul acestei făcături e lesne explicabil, nu şi scuzabil. Spaima de anticipate şi de pierderea locului a zămislit vreo 50 de voturi mai mult decît cifra PNL + PSD + UDMR. În total, cu vreo 70 mai mult decît era nevoie. Un vot aproape ceauşist (92%), încă un gest prin care Parlamentul îşi stirbeşte ce i-a mai rămas din prestigiu.

…Mă uit pe lista miniştrilor. Tot felul de -nimeni- (tocmai ca să treacă) sau foşti-şi-reciclaţi. Printre ei, la Educaţie şi Cercetare, un june de 32 de ani care s-a ilustrat prin ce? Prin aceea că s-a pretat să participe ca -marfă- la un aşa-numit -tîrg de bărbaţi-, spectacol de un gust mai mult decît îndoielnic, unde femei neavînd ceva mai bun de făcut şi vag excitate căscau ochii la masculii care se exhibau erotico-provocator pe scenă – printre ei, şi actualul… ministru al Educaţiei! – şi, după preferinţe, îi -cumpărau- sau nu, banii urmînd să meargă cine ştie unde.

Bună ţară, rea tocmeală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.