Home Actualitate Fostul șef CIA James Woolsey: Larry Watts minte cu nerușinare!

Fostul șef CIA James Woolsey: Larry Watts minte cu nerușinare!

DISTRIBUIŢI

Larry Watts, istoricul american plimbat anul trecut precum sfintele moaște de către rezerviștii din fosta Securitate pentru diferite lansări de carte,  întrucât servește perfect intereselor lor de a arăta tuturor cât de mari patrioți au fost securiștii de teapa lui Iulian Vlad, Ioan Talpeș &co., este practic pus la zid de către un fost director al CIA, James Woolsey, care-l acuză de minciuni și dezinformări pe bandă rulantă. În timp ce mulți ziariști, analiști și chiar istorici români  proslăvesc de ani buni lucrările istoricului american, în special cartea intitulată sugestiv „Ferește-mă, Doamne, de prieteni… Războiul clandestin al blocului sovietic cu România“, care răspunde perfect nevoii tovarășilor din fosta Securitate de a poza în cei mai patrioți dintre patrioți, România fiind prezentată de istoricul american drept o victimă perpetuă, când a rușilor, când a maghiarilor, salvată întotdeauna de bravii securiști, fostul director al CIA pune sub semnul întrebării credibilitatea lui Larry Watts și prin urmare toate tezele istorice lansate de acesta.
Într-un interviu difuzat duminică seara de B1TV, în preambulul interviului cu generalul Ion Mihai Pacepa, fostul director al CIA din perioada 1993-1995, James Woolsey, a desființat toate aserțiunile lui Larry Watts legate de Pacepa .O primă minciună a lui Larry Watts desființată de fostul șef al CIA este legată de azilul politic acordat de către SUA generalului Pacepa.Watts susține că SUA nu puteau să-i ofere azil politic lui Pacepa, întrucât generalul român i-ar fi mărturisit lui James Woolsey, în perioada în care acesta conducea CIA, că a fost agent KGB toată viața.

„Afirmații ridicole și minciuni“

„Afirmații ridicole“, a catalogat James Woolsey aserțiunile istoricului american.“ În primul rând, CIA nu are autoritatea de a lua o asemenea decizie. Doar Președintele Statelor Unite ar putea oferi azil politic. Oamenii din cercul meu consideră că Generalul Pacepa a meritat să fie primit în Statele Unite, Pacepa este în acest moment cetățean American. Acesta ne-a fost foarte util în anii 80’.
La acea vreme nu lucram pentru CIA.M-am ocupat de negocierea tratatelor cu  privire la armament din Geneva și Viena.Aceste afirmații sunt ridicole.“, a precizat fostul șef CIA în interviul acordat B1TV. Cât despre o eventuală întâlnire a sa cu Pacepa, aceasta nu a avut niciodată loc în vremea cât Woolsey a condus CIA și nici înainte de a ajunge în această funcție. „Nu m-am întâlnit cu Generalul Pacepa nici înainte, nici cât am fost directorul CIA.Nu am vorbit cu el, nu ne-am văzut cât  am fost la CIA, din februarie 1993 până în ianuarie 1995. În acest intervalul de timp, dar nici înainte, nu am vorbit cu Generalul Pacepa. Afirmațiile lui Watts sunt minciuni“,a ținut să precizeze fostul oficial american. De asemenea, James Woolsey a negat și afirmația lui Larry Watts, conform căreia Pacepa i-ar fi mărturisit fostului șef al CIA că a fost timp de mai mulți ani agent KGB. „Watts susține că Generalul Pacepa m-a informat că ar fi fost agent  KGB timp de mai mulți ani. De asemenea, această afirmație este o miniciună.Desigur, Generalul Pacepa făcea parte din Serviciul Român de Informații, iar toate serviciile de informații din blocul sovietic erau, sub o formă sau alta, controlate de către KGB.
Generalul Pacepa a considerat că Ceaușescu și conducerea tării sale erau de partea greșită, limitând drepturile și libertățile oamenilor, motiv pentru care a devenit un adversar al comunismului, așa cum susține și în cadrul primei sale cărți.Afirmația lui Watts, cum că Pacepa mi-ar fi mărturisit că ar fi fost agent KGB, este o minciună“, a subliniat Woolsey la B1TV.
Întrebat ce crede despre faptul că Larry Watts lansează aceste minciuni, fostul șef al CIA a răspuns franc:Nu îmi dau seama de ce minte, dar acestea sunt minciuni nerușinate.Nu numai că sunt afirmații false, dar acestea pun totul la îndoială“. Cu alte cuvinte , ne aflăm în fața unei manipulări realizate de către istoricul Larry Watts probabil în interesul băieților din fosta Securitate care, așa cum am precizat mai sus, l-au sprijinit la toate lansările de carte. Inclusiv fostul șef al Securității Iulian Vlad s-a deplasat în nordul țării pentru a-l susține pe Watts în turneul său de promovare a cărții.

Controversatul Larrry Watts și tovarășii săi de la București

Mirosul rânced și pătrunzător al Securității nu i-a ținut departe de aceste manifestări tovărășești nici pe oameni cu pretenții, semn că probabil , după mai bine de 20 de ani a devenit de bonton să te afișezi braț la braț sau la aceeași masă cu securiștii. De departe cea mai bătătoare la ochi acțiune, menită să dea un plus de credibilitate unei lucrări   contestate în mediul științific , a fost cea de la Banca Națională a României, manifestarea fiind prezidată chiar de Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR nu s-a mulțumit doar cu rolul de gazdă, Isărescu ținând și un laudatio pe marginea cărții lui Larry Watts. O „carte de excepție“, „extrem de incitantă“ și care „se bazează pe surse extrem de extinse, cu un impresionant bagaj de trimiteri bibliografice“, sunt doar câteva din remarcile laudative ale guvernatorului BNR. O consultanță minimală din partea unui istoric român l-ar fi scutit pe guvernatorul BNR de situația penibilă în care s-a pus singur, prin a cataloga drept inedite teme discu­tate și dezbătute în ultimii ani în istoriografia românească și europeană. Despre relația Isărescu- Watts cel mai bine vorbește o fotografie de pe site-ul oficial al istoricului american, un instantaneu informal din ianuarie 1992, în care pe lângă guvernatorul BNR și Larry Watts mai apar Vasile Secăreș, Dan Mircea Popescu, Gheorghe Fulga, Ioan Talpeș și Ioan Mircea Pașcu. O poză care face cât o mie de cuvinte…
Ziariștii au acordat de-a lungul timpului o atenție deosebită relației speciale dintre Ioan Talpeș, fost șef SIE și consilier al lui Ion Iliescu și istoricul american Larry Watts. Potrivit unui articol publicat în Jurnalul Național, Watts a fost atras în anii ’80 în mașinăria de propagandă naționalistă de la București, condusă de Ilie Ceaușescu, în slujba căruia lucra și Ioan Talpeș.  
Istoricul american Larry Watts a fost și   consilierul personal al lui Ioan Talpeș, fostul director al SIE, iar relațiile dintre cei doi au devenit extrem de apropiate după ce Talpeș l-a cununat pe american. Watts a devenit oarecum "celebru" în România, în timpul ultimului mandat la Cotroceni al lui Ion Iliescu, gratie unor scandaluri de notorietate internațională. Astfel, în 2002, finul lui Watts, Kurt Treptow, și el istoric,   a fost implicat într-un scandal legat de pedofilie. Potrivit presei, orgiile se țineau într-o reședință a SIE din Iași, pe care Talpeș i-o asigurase lui Treptow pe vremea când conducea aceasta instituție. De ase­menea, numele lui Larry Watts a fost implicat și în afacerea Willem Matser, oficialul NATO arestat sub acuzația de spălare de bani în favoarea firmei Tender SA.

Relații cu România, dinainte de ’89

Legăturile lui Larry Watts cu România sunt vechi, ele  datează înainte de 1989. Acest lucru reiese din studierea statutului fundației Centrul Regional PER pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est,   înființate de el și cadorisită generos de guvernul Tariceanu cu vreo 700 000 de dolari.
Când s-a înființat PER România, Larry Watts deja avea legături de 10 ani cu România, iar acest lucru reiese din pașaportul sau eliberat la 16 martie 1984 de Ambasada Americană de la București.
Fundația a fost înființată în anul 1994, sub numele Project on Ethnic Relations (PER)- filiala România, drept persoană juridica non-profit cu sediul în SUA. Cu un asemenea trecut, nu e greu de ghicit de ce istoricul Larry Watts este prezentat de veteranii SRI ( majoritatea foști membri de bază ai  Securității), drept ce mai iluminat istoric   al țării, mai ales când vine vorba despre relațiile României cu rușii și maghiarii.
După declarațiile directorului CIA James Woolsey, credibilitatea lui Larry Watts va avea mult de suferit, iar foștii securiști ar putea fi astfel obligați să-și găsească o nouă portavoce care să le susțină interesele.
 
Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.