Home Actualitate Nini Sapunaru, deputatul -hopa Mitica-

Nini Sapunaru, deputatul -hopa Mitica-

DISTRIBUIŢI

– Liberalul a fost demis de la sefia DGV dupa ce s-a realizat ca acesta fusese numit, desi nu corespundea din punct de vedere profesional, deoarece nu era expert vamal

In cei patru ani ai legislaturii trecute, nu rare au fost ocaziile in care scandalurile derulate pe scena politica autohtona l-au avut ca actor principal pe fostul sef al Directiei Generale a Vamilor (DGV), Nini Sapunaru. Cu toate acestea, desi activitatea profesionala si politica a lui Nini Sapunaru a fost contestata, acesta a reusit -performanta- de a obtine in actuala legislatura un loc in actualul Parlament. Actualmente, deputat de Vrancea, de Nini Sapunaru nu s-a mai auzit absolut nimic, trecutul sau fiind -sters- cu buretele de imunitatea parlamentara de care se bucura.

– Doua afaceri controversate, o plangere penala

Numele Nini Sapunaru a fost des vehiculat in timpul scandalului -Tigareta-, pe motiv ca fostul sef al Directiei Generale a Vamilor nu ar fi fost strain de ceea ce s-a intamplat pe Aeroportul Militar Otopeni, deoarece ar fi detinut destul informatii despre contrabanda cu tigari. In ciuda informatiilor publicate la vremea respectiva in presa atohtona, Sapunaru a iesit basma curata, aruncand -pisica- in bratele colegului sau de partid, Dan Radu Rusanu (n.r. – fost secretar in Ministerul Finantelor) – care ar fi trebuit sa contabilizeze emisia de timbre pentru tigarete. Un alt scandal in care Nini Sapunaru a tinut capul de afis a fost cel al magazinelor duty-free EDF, in urma caruia fostul sef al vamilor s-a ales cu un dosar penal sub acuzatia de abuz in serviciu. In acel dosar, fostul sef al DGV a fost acuzat ca nu a transmis Ministerului Finantelor documentele a doua societati comerciale, EDF Asro SRL si EDF Properties Services SRL, care solicitau avizul pentru deschiderea magazinelor -duty-free- in cateva puncte de frontiera. Deocamdata, de acest dosar nu s-a mai

– -Afacerea Megapower- – dezvaluita dupa 150 de zile

Numele liberalului Sapunaru a fost vehiculat si in -Afacerea Megapower- – asa cum a fost -botezat- incidentul descoperirii, in Portul Constanta, a unui container ce continea documente ale serviciilor secrete (microprocesoare de constructie speciala, microfilme, diverse instalatii electronice, detaliile tehnice ale tuturor acestor componente, documente secrete provenite din arhivele statului roman, fotografii inedite cu inalti demnitari romani, alte documente, fotografii si schite referitoare la evenimentele din decembrie 1989). Principala acuzatie adusa lui Sapunaru in acel scandal a fost aceea ca, desi stia despre existenta dubiosului container, nu a informat autoritatile, ci a preferat sa astepte 150 de zile pentru ca cineva sa vina sa il ridice. Nici in acest caz Nini Sapunaru nu a fost intrebat de -sanatate-.

– -Premisele derularii unor operatiuni de contrabanda-

In perioada cat a fost seful vamesilor, Sapunaru a fost acuzat chiar de catre subordonatii sai de faptul ca aplicarea Codului vamal si a Regulamentului de organizare si functionare ale DGV s-au facut dupa ureche, deoarece nu au fost emise la timp normele legale. Sapunaru a fost acuzat la un moment dat ca a emis normele de urmarire a transporturilor internationale, cu doar doua saptamani inainte de celebra afacere de contrabanda -Tigareta III-. Atunci, lui Sapunaru i s-a reprosat ca in perioada 1997-1999, in lipsa unor norme, a creat -premisele derularii unor operatiuni de contrabanda-. -Nini Sapunaru putea preveni contrabanda cu tigari, alcool, cafea, dand competenta pentru vamuire numai anumitor birouri vamale. Nu a facut acest lucru, permitand astfel grupurilor mafiote, intre 1997 si 1999, sa aiba o raza mai mare de actiune. Normele de urmarire a mijloacelor de transport in trafic international, fara incarcatura si cu incarcatura, au fost emise abia in 12 februarie 1999, cu doua saptamani inainte de a intra in vigoare si tot cu doua saptamani inainte de anuntul privind descoperirea celei mai mari afaceri de contrabanda de la sudul Dunarii-, declara Vasile Marica – liderul federatiei functionarilor din Ministerul Finantelor, imediat dupa declansarea scandalului -Tigareta III-. Tot atunci, Nini Sapunaru s-a ales cu o plangere penala din partea sindicalistilor, acuzatia fiind aceea de abuz in serviciu. De remarcat faptul ca nu o data Sapunaru a mai fost acuzat, chiar de subordonatii sai, de numiri pe baza de algoritm politic sau de emiterea unor ordine privind retinerea taxelor vamale la produse despre care avea informatii ca in viitor nu vor mai fi exceptate de la plata acestora. Nici de plangerea sindicalistilor nu s-a mai auzit nimic.

– Scandalul -Belvedere- Timisoara, ingropat, fiindca Politia nu a identificat autorii

Un alt scandal in urma caruia Nini Sapunaru s-a ales cu o plangere penala a fost dosarul -Belvedere- Timisoara. In urma acelui scandal, impotriva lui Sapunaru, a liberalului Viorel Coifan (fost presedinte al Consiliului Judetean Timis) si a altor penelisti banateni a fost depusa o plangere penala pentru abuz in serviciu in forma calificata. Fostul sef al DGV a fost acuzat ca a oprit derularea unei initiative private, deoarece ar fi fost amenintate interesele sale personale si ale colegilor sai de partid. Facilitandu-i colegului sau de partid, vicepresedintele de atunci al PNL Timis, Olaru Mihai, ramanerea vamii in ograda sa, Sapunaru a preferat, la interventia lui Coifan, sa mentina vama in conditii improprii, intr-un spatiu inchiriat de la societatea comerciala Promt (al carei patron era Olaru) si sa nu puna in executare contractului incheiat in 1997 intre DGV si societatea Belvedere SRL (contract 29984/10.11.1997, pentru construirea si amenajarea unei incinte vamale de interior, respectiv a biroului vamal Timisoara). Asa se face ca, desi SC Belvedere SRL cheltuise 1,5 milioane de marci germane pentru ridicarea spatiului de vama, Sapunaru a interzis Directiei Vamale Timisoara sa se mute. Ca urmare a acelui scandal, Sapunaru l-a fortat pe ex-seful Directiei Regionale Vamale Timisoara, Popa Antim (cerea respectarea contractului semnat de DGV cu Belvedere) sa-si dea demisia. Plangerea penala depusa la Politie in iulie 2000 de patronul societatii Belvedere a fost -ingropata-, pe motiv ca Politia -nu a reusit identificarea autorilor-.

– Numire pe langa lege, sesizata chiar de fostii colegi de partid

Acuzat in noiembrie 2000, chiar fostul sau coleg de partid, Traian Decebal Remes (ex-ministrul finantelor), de faptul ca a fost protejat -in cinci cazuri grave, grele- si mentinut in functie, Sapunaru a fost debarcat din functie doar dupa ce Ministerul Finantelor a realizat ca liberalul nu corespundea din punct de vedere profesional, deoarece nu era expert vamal. Conform statutului functionarului vamal, aprobat prin OG 16/1998, desi se stipula clar ca -functiile de conducere care implica aplicarea nemijlocita a legislatiei vamale din cadrul DGV si din cadrul directiilor regionale vamale vor fi ocupate de personalul vamal care detine functia de expert vamal-, Nini Sapunaru a fost -uns- in fruntea DGV, de Guvernul condus de Radu Vasile, dupa ce legislatia privind organizarea si functionarea DGV a fost modificata prin hotarare de Guvern. Fara comentarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.